Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarflykt oroar oppositionen

Missnöje med personalpolitik och arbetsförhållanden är skäl till att läkare lämnar landstinget. Nu kräver oppositionspartierna åtgärder.

– Det behövs ett annat ledarskap, säger oppositionsrådet Carina Östansjö, FP.

De fyra borgerliga oppositionspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna har länge drivit tesen att landstinget är en dålig arbetsgivare och att många i personalen vantrivs.

De ökande hyrläkarkostnaderna visar, menar de, att landstinget har svårt att locka till sig och behålla fasta läkare.

Nu har de genomfört en undersökning som de anser bekräftar denna bild. En enkät har gått ut till 200 läkare som av olika anledningar slutat i landstinget i Gävleborg. 100 av läkarna har svarat på enkäten och av svaren att döma finns ett missnöje med landstinget som arbetsgivare.

46 procent svarade att landstingets personalpolitik var skälet till att de slutade. 40 procent angav arbetsförhållanden som orsak. 54 procent ansåg sig inte kunna rekommendera kolleger att börja arbeta i landstinget i Gävleborg.

– Det här är en enkel enkät, ingen vetenskaplig studie. Men den säger mycket om hur klimatet är i landstinget och att det krävs förändringar i personalpolitiken, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

Landstinget präglas av toppstyrning och auktoritärt ledarskap, menar han. Sjukvården har blivit en ”industri” där ekonomin går före patientsäkerheten. Att ta tjänstledigt eller gå i pension i förtid har för allt fler läkare blivit en väg bort från landstinget.

Partierna föreslår en rad åtgärder för att förbättra situationen. Bland annat vill de att läkarna ska ges bättre möjligheter att forska och utvecklas professionellt. De bör också få ökade möjligheter till flexibla arbetsformer, till exempel dela sitt kliniska arbete med chefskap.

Partierna vill också bryta ned länets sjukvård i fler mindre, självständiga enheter. På det sättet skulle medarbetarna få mer att säga till om, tror de. Däremot ser de inte en ökad privatisering av vården som angelägen.

– Driftsformen är inte det viktiga, säger Patrik Stenvard.