Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarmiss fördröjde behandling flera dygn

GÄVLE
Missade provsvar fördröjde behandlingen av en 85-årig patient på länssjukhuset i Gävle. Fallet har utretts av Socialstyrelsen som återigen påtalar riskerna med utlokalisering av patienter.

Annons
Patienten kom akut till sjukhuset i juli i år. Det konstaterades att han hade hjärnblödning. Eftersom det saknades plats inom medicinkliniken lades han in på en ortopedavdelning.
Två dagar senare flyttades han till en medicinavdelning. Blodprover togs som visade att han hade nedsatt njurfunktion och förhöjt kaliumvärde. Detta noterades dock inte av ansvarig läkare. Nya prover togs som också de visade förhöjda kaliumvärden. Men även dessa missades.
Mannen fick till slut adekvat behandling men de missade provsvaren gjorde att behandlingen fördröjdes med flera dygn. Förseningen ledde dock inte till att mannen drabbades av några men.

Hög arbetsbelastning
Läkarchefen på medicinkliniken förklarar missarna med att det rådde hög arbetsbelastning på sjukhuset under sommaren.
Socialstyrelsen har tidigare kritiserat länssjukhuset för att man alltför ofta på grund av platsbrist "utlokaliserar" patienter till kliniker där de inte hör hemma. Även det här fallet kopplas till den problematiken. Men det är en felaktig slutsats, anser Lars-Göran Holtby, ansvarig för anmälningsärenden på länssjukhuset.
- Misstagen i detta fall inträffade medan patienten vårdades inom medicinområdet. Patienten var alltså inte utlokaliserad vid de tillfällena. Att missarna skedde kan snararare förklaras med den mänskliga faktorn, säger han.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se