Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarmiss när spiral togs ut

GÄVLEKvinnan fick i samband med en operation sin livmoderspiral uttagen. Men hon informerades inte om detta och lite senare blev hon gravid.

Den ansvarige läkaren har nu tilldelats en erinran av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Det var i augusti i fjol som kvinnan lades in på länssjukhuset i Gävle för ett gynekologiskt ingrepp på grund av cellförändringar i livmoderhalsen. I samband med ingreppet togs den spiral bort som kvinnan haft sedan några månader tillbaka.
Kvinnan hävdar i sin anmälan att hon inte informerades om borttagandet av spiralen. Det resulterade i att hon efter tre månader blev gravid. Hon valde att genomgå abort.
Ingen av de två läkare som var närvarande vid operationen kan i dag med bestämdhet säga om de informerat patienten eller inte. Ansvarsnämnden finner tilltro till kvinnans utsaga. Det är osannolikt att hon skulle utsätta sig för risken att bli gravid om hon vetat att spiralen var borttagen.
Den för operationen huvudansvarige läkaren borde ha kontrollerat att kvinnan fått korrekt information, anser nämnden.
BJÖRN HANÉRUS