Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarsekreterare tror på nya tider

GÄVLEOutskrivna journaler hopar sig i hyllorna. Läkarsekreterarna känner sig allt mer pressade.

Men nu ska läkarsekreterarna på barn- och ungdomskliniken försöka göra något åt stressen. Under åtta månader ska de på eget initiativ pröva det så kallade 3-3-systemet.
- Vi tror att det här ska göra att vi ska kunna kapa topparna, säger Lena Gustafsson, expeditionsföreståndare på barnmottagningen.

Ny typ av schema
3-3-systemet är en ny typ av arbetsschema, som tagits fram i Lindesberg. Det har med stor framgång prövats framför allt inom äldreomsorgen på olika håll i landet. Systemet innebär att man arbetar tre dagar och är ledig tre, får cirka 15 procents arbetstidsförkortning men ingen ob-ersättning, trots att man arbetar helg.
Anna-Lena Hedbom blev omedelbart intresserad när hon hörde talas om det:
- Jag såg ett reportage på TV och tänkte direkt att det skulle passa oss. Sedan har vi tagit reda på mer. Vi har också varit på ett seminarium i Lindesberg, och där verkar det fungera väldigt bra, säger hon.
Barn- och ungdomskliniken har beviljats 56 400 kronor för att genomföra försöket. Nästa vecka blir det MBL-förhandlingar och i september ska försöket inledas.
För läkarsekreterare som normalt arbetar måndag till fredag kommer det nya schemat att innebära en stor förändring.

Tio läkarsekreterare
På barn- och ungdomskliniken arbetar tio läkarsekreterare på knappt åtta tjänster. De skriver ut journaler åt läkarna på barnmottagningen, åt avdelning 107 b och åt neonatalavdelningen. De har hand om expeditionen, sköter det mesta av tidbokningen, tar hand om fakturor och om posten.
- Vi hinner aldrig i kapp. Vi ligger efter fyra till sex veckor med journalerna, och eftersom vi ligger efter fyller läkarna akutlådan. Då måste vi skriva de akuta journalerna först förstås, och så kommer vi ännu mer efter, säger Lena Gustafsson.
- På måndagen när vi kommer är akutlådan alltid full. Även om mottagningen är stängd över helgen kommer det ju nya patienter hela tiden från akuten och från BB. Fyra personer ska pröva det rullande schemat, vilket innebär att det för första gången kommer att finnas två läkarsekreterare i tjänst på helgerna.
- Vi tror att det kommer att göra att vi inte får de här topparna på måndagarna. Och dessutom får vi kanske bättre arbetsro under helgen, får då är folk inte vana vid att vi är här, säger Lena Gustafsson.

Inte riktigt säkra
Riktigt säkra på att 3-3-systemet ska hjälpa mot den höga arbetsbelastningen är de ändå inte.
- Det värsta som kan hända är att vi ser att högarna växer ändå. Det vore förskräckligt, säger Lena Gustafsson.
Projektpengarna de fått ska användas för att kunna sätta in en extra halvtid i expeditionen under projekttiden för säkerhets skull. För samtidigt som fler ska arbeta på helgen kommer det att bli färre i veckorna.
- Skulle alla arbeta 3-3 tror jag inte huvudena skulle räcka för allt som ska göras när mottagningen är öppen.
Efter åtta månader ska försöket utvärderas. Lena Gustafsson och Anna-Lena Hedbom vet redan att många kommer att följa deras försök med stort intresse.
- En del av läkarna är väldigt intresserade. Om vårt försök går bra skulle man kanske kunna utvidga försöket till hela mottagningen. I dag har vi i bland ont om undersökningslokaler, men då skulle man kunna sprida ut mottagningstiderna över hela veckan, säger Lena Gustafsson.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se