Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkerol Arena utan alkoholtillstånd

Läkerol Arena förlorar rätten att servera alkohol.

Gävle kommun beslutade i går att dra in serveringstillståndet.

– Vi har inget val utan följer bara alkohollagen, säger Maritha Johansson, V, ordförande i socialnämnden.

Under ett möte i går förmiddag beslutade socialnämndens individutskott att Läkerol Arena inte längre ska få servera alkohol i restaurangen, de fyra sportbarerna och logevåningen på plan 2.


Orsaken är att Brynäs Arena AB, som driver arenan och restaurangrörelsen, ska ha brutit mot flera bestämmelser i alkohollagen.
– Lagen är tydlig. Det räcker inte med en erinran eller varning i det här fallet. Kommunen är skyldig att återkalla tillståndet, säger Margitta Fröberg, alkoholhandläggare på socialtjänsten.

I samband med en elitseriematch i november gjorde kommunen en inspektion i den så kallade Guldbaren. Under första pausen ska baren ha varit överfull med människor, varav ett stort antal var överförfriskade. Folk stod på borden och skrek.
”Golvet var dränkt av öl/dryck och plastmuggar och glaskross gjorde det svårt att röra sig utan att fastna på golvet eller till och med göra sig illa på de trasiga glasflaskorna”, står det i kommunens inspektionsrapport.

Ingen personal ska ha tjänstgjort ute i restaurangen och haft uppsikt. Sju anställda i baren hade fullt upp med att serva alla gäster vid bardisken.

Trots att en serveringsansvarig uppmärksammades på bristerna ska inget ha gjorts åt situationen. Röran på golvet skulle städas upp under matchtid, men under nästa paus låg alltsammans kvar, och personer som var kraftigt berusade höll nya ölflaskor i händerna, enligt kommunen.

Arenabolaget får inte släppa in personer under 18 år i barerna. Vid ett tillfälle ska det inte ha funnits någon ordningsvakt i dörren som kunde kontrollera åldern. Vakterna ska ha haft fullt upp med att stävja ett bråk framför storbildskärmen i det inre obemannade rummet.

Samma dag omhändertog polisen fyra berusade personer mellan 15 och 22 år i arenan.
– Hela arenan är ett serveringsställe. Ingen berusad får komma in och ingen får ta in alkohol. Att de här personerna ändå var kraftigt berusade visar att brott skett mot alkohollagen, säger Margitta Fröberg.
– Läkerol Arena är kommunens fjärde största serveringsställe och en mötesplats för vuxna och barn. Då bör man kunna alkohollagen. Jag tror att allmänheten har förståelse för vårt beslut, säger Maritha Johansson.

Vid en ny tillsyn den 26 december fann kommunen inga missförhållanden. Men i samtal med serveringsansvarig fick kommunen reda på att det varit bråk mellan Brynäsfans och Södertäljes tillresta klack.

I en artikel i GD dagen efter sa arenans säkerhetsansvarige Ingemar Eriksson:
– Det var några från logen som krökade till ordentligt. De tog ut alkohol till ”hagen” nedanför logen, vilket är förbjudet, och sedan retade de upp Södertäljes supportrar.

Av uttalandet drar kommunen slutsatsen att arenabolaget inte följt alkohollagen.
Arenan har även annonserat om förfest två timmar före match. Av annonseringen har framgått att arenan säljer mat och dryck för 70 kronor, antingen alkohol eller lättdryck. Enligt lagen ska alkohol vara dyrare än lättdryck.

Arenabolaget har vidare låtit bli att meddela kommunen att hela bolagsstyrelsen bytts ut sedan serveringstillståndet utfärdades 2007.