Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkerolpriset till Malena Ernman

Malena Ernman är årets Läkerol. i samband med att Läkerol firar 100 år som varumärke återuppstår priset som "Läkerol -Voice of the year".

− Malena Ernman har med rösten som verktyg gjort operan, som ofta uppfattas som exklusiv och ”finkulturell”, till något folkligt och tillgängligt. Hennes fantastiska röst och scennärvaro har fångat miljoner hjärtan i Sverige och Europa. Sällan har vi sett en så stark kulturell förändring äga rum på så kort tid där den ena kulturen påverkat den andra och tvärtom, säger Björn Widegren, juryns ordförande.

 


Läkerol - Voice of the year går till operasångerskan Malena Ernman vars mezzosopran inte bara vandrar i skalorna utan också mellan genrerna. Hon utmärker sig för en enastående scennärvaro som utvecklats starkt under åren. 1998 slog hon igenom i Sven-David Sandströms "Staden" på Stockholmsoperan för att året därpå få sitt stora internationella genombrott. Sedan dess har hon hörts och sett på de stora operahusen. Malena har även närmat sig talteatern och spelat i "Cabaret" på Dramaten. Hennes röst och mångsidighet i ämnen och musikstilar i kombination med en energisk scennärvaro har gjort henne populär i allt vidare kretsar. Med dessa unika egenskaper och med järnhård disciplin och uthållighet har Malena som vinnare av den svenska Melodifestivalen fört en kulturgenre - den högkulturella operakonsten - in i en annan mer folklig genre, schlagerkulturen. Sällan har vi sett en så stark kulturell förändring äga rum där den ena kulturen påverkat den andra och tvärtom.