Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lammracks med timjansky och sydfransk ­­lins- och grönsaksgratäng

Annons

För 4 personer
800 g lammracks eller
600 g lammytterfilé
salt och vitpeppar
smör och olivolja
Till timjanskyn:
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk konc. kalvfond
1 vitlöksklyfta
2-3 kvistar färsk timjan
maizena
sojakulör
Till gratängen:
2 dl svarta Belugalinser
6 dl vatten
2 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
2 auberginer
2 zucchini
5 tomater
1 chili, inte alltför stark
1/2 kruka timjan
1 dl riven ost
olivolja
havssalt
1. Skölj och koka linserna 30 minuter under lock i lättsaltat vatten smaksatt med lagerblad och timjan.
2. Skär aubergin och zucchini i en centimeter tjocka skivor. Stek skivorna i olivolja och lägg dem att rinna av på dubbelt hushållspapper. Salta.
3. Skär tomater i lika tjocka skivor.
Varva aubergine, zucchini och tomat i ugnsfast form.
4. Hacka chili och timjan. Blanda
kryddorna med avrunna Belugalinser. Fördela blandningen över grönsakerna och avsluta med riven ost. Värm ugnen till 150 grader.
5. Putsa och bryn köttet på båda sidor i stekpanna i lika delar smör och olivolja. Salta och peppra.
6. Sätt in både gratäng och kött i ugnen. Efter 14-15 minuter tas köttet ut och lindas in i aluminiumfolie där det får dra på arbetsbänken i minst 10 minuter.
Höj värmen i ugnen till 200 grader och låt gratängen stå inne ytterligare 20 minuter.
Lammytterfilé kan stekas färdig i panna. Det tar ungefär 10 minuter med flera vändningar.
7. Koka upp vin, vatten och fond.
Lägg i grovt hackad vitlök och färsk timjan. Red lätt med maizena och sjud skyn 5 minuter. Färga med sojakulör och smaka av med salt och
peppar. Sila skyn.
8. Lägg upp gratängen som grund, kött i portionsbitar ovanpå och ringla sky runt.
Toppa med timjan.