Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämnar inte ut kvitton från Cannes

För snart två veckor sedan begärde GD ut kvitton för kommunens tre arbetsresor till Cannes. De har fortfarande inte lämnats ut.

– Orimligt, säger Jan Turvall, offentlighetsexpert.

Onsdagen den 2 oktober berättade GD om Gävle kommuns årliga arbetsresor till fastighetsmässan Mipin i Cannes. Samma dag begärde vi ut kvitton för alla utlägg som de deltagande politikerna och tjänstemännen efteråt begärt ersättning för av kommunen.

Endast tre av resenärerna uppges ha begärt och fått sådan ersättning. Det gäller några buss- och taxiresor som gjordes på plats i Cannes för totalt drygt 500 kronor.

Ändå tog det kommunen sju arbetsdagar att lämna ut de första kvittona för kommundirektören Göran Arnells utlägg. Resterande kvitton har ännu inte lämnats ut.

Enligt näringslivschefen Tove Elvelid blev det först ett missförstånd där tjänstemännen pratat förbi varandra. Olika förvaltningar har därefter varit inkopplade, vilket försvårat arbetet, menar hon.

– En av löneadministratörerna som jag kontaktade var sjuk, säger hon.

Men enligt Jan Turvall, expert på kommunalrätt vid Göteborgs Universitet, är det ingen ursäkt.

– Allmänna handlingar ska lämnas ut genast, står det i Tryckfrihetsförordningen. I något fall kan kommunen behöva gå till något arkiv, men det ska inte behöva ta lång tid, säger han.

Varför är det viktigt att det går snabbt?

– Det är hela demokratiprocessen, att allmänheten ska kunna kolla vad som händer. Det ska inte vara en utmattningsprocess så att folk tröttnar på att granska, säger han.

Kommundirektören Göran Arnell medger att det tagit för lång tid.

– Allmänna handlingar ska hanteras skyndsamt. Sedan vet inte jag vad som ligger bakom det här fallet. Min uppfattning är att det fungerar väl i andra fall, säger han.