Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lampor byts i snabb takt

Senast 2015 måste Gävle Energi ha bytt ut alla kvicksilverlampor i kommunens totalt 22 000 lyktstolpar. Annars hotar böter enligt ett EU-direktiv.
– Vi byter så det visslar, säger Leif Hedin på Gävle Energi.

I dag sitter det gammaldags kvicksilverlampor i ungefär 6 500 av kommunens totalt över 22 000 lyktstolpar. Resten har redan bytts ut mot metallhalogenlampor eller högtrycksnatriumlampor. Ett byte som nästan halverar energiförbrukningen.

– En gammal 125-watts kvicksilverlampa kanske i själva verket drar 140 watt. Vi byter till lampor som drar lite drygt 70 watt, så man tjänar lite på det, säger Leif Hedin.

Det finns redan diod-lampor på marknaden som bara drar några få watt. Men enligt Leif Hedin är de ännu inte tillräckligt bra.

– De sprider ljuset för dåligt. Av säkerhetsskäl vill man ju att ljuset ska lysa upp brett. Alternativet skulle vara att sätta stolpar med tio meters mellanrum, men det kostar ju ännu mer pengar, säger han.

Vidare konstaterar han att de kommuner som provat diodbelysning inte varit nöjda.

Kvicksilverlamporna kommer att vara borta i tid, enligt Leif Hedin.

Men om diodtekniken blir väldigt mycket bättre på några år, har ni bytt för tidigt då?

– Då får vi väl byta igen, det sker ju successivt underhåll. Vi byter ju inte alla på en gång, säger Leif Hedin.