Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landin, Anders Petter

(1811-1881), boktryckare som hade livlig förlagsverksamhet och en bokhandel i Gävle. L. grundade 1837 ett tryckeri där han samma år började trycka Norrlands-Posten, som han redigerade i 32 år. L. ville verka för liberala idéer och "litterärt kolonisera Norrland".
L. startade i Sundsvall 1841 Alfwar och Skämt som efter namn- och ägarbyten fick namnet Sundsvalls Tidning 1873 och ännu ges ut, nu som 7-dagarstidning. Han startade även Jemtlands Tidning 1845, Helsingar 1857 och tryckerier i flera Norrlandsstäder.
L. anlade även en torvfabrik och Gadöborgs pappersbruk i Mackmyra. Han var en av bildarna av Gävle Arbetareförening och Gävle Museiförening samt 1846 en av stiftarna av en förening för handelsfrihet.
L., som arbetade mot skråväsende och tullar, flyttade senare till Stockholm. Blad, C: En tidnings historia, Sundsvalls Tidning under 150 år; Nordmark, D: Det förenade samtalet.