Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövdingen ordnar brandflyg

GÄVLELandshövdingen satte i går in brandflyg över länet. Det är värmen, åskvädren och skogsbränderna längre norrut som gör att flygspaningen återupptas.

Annons
- Det är under en begränsad tid, säger Lasse Wallenius som har hand om räddningstjänstfrågor på länsledningen.
Så länge det nuvarande vädret och brandrisken håller i sig ska brandflyget gå upp två gånger om dagen och flyga sina slingor över länet.

Ljusdalsflygare
I går tisdag var första dagen. I år liksom tidigare är det Ljusdals flygklubb som håller i spaningarna.
Räddningsverket drog i fjol in de tre till sex miljoner kronor om året som länsstyrelserna fått för att ordna brandflyget. På några håll i landet har redan räddningstjänst och länsstyrelser återupptagit flygningarna.

Skakat fram pengarna
Lasse Wallenius berättar att landshövding Christer Eirefelt och chefen för den regionalekonomiska enheten Britt-Marie Ekengren, som också är tillförordnad landshövding, beslutat att skaka fram pengar.
I går startade flygningarna över Gästrikland från Bollnäs berättar Lars Debrén, ordförande i Gävlebygdens flygklubb.
- Resten av veckan blir det nog i Storvik, med Västra Gestrike flygklubb.

Startade i länet
Han berättar att brandflygningarna en gång startade i länet. Sven Rohlén, då brandchef i Gävle och ordförande i Gävlebygdens flygklubb, övertalade tillsammans med kollegor det som då hette statens brandinspektion att få pröva. 1955 fick klubben bevaka några kommuner i södra Hälsingland. Så småningom fanns brandflyg i hela länet och flygklubbar i Jämtland och Kopparberg kom med. Omkring 1960 blev bevakningen rikstäckande.
ANNA BAGGE