Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget - ett lyckat exempel

Centerpartiet anser att Gävleborg är ett lyckat exempel på vårdval i glesbygd, skriver Hannah-Karin Linck, landstingråd, C

Annons

Det är inte i alla sammanhang som en organisation lyfts fram som ett gott exempel av en annan. När Centerpartiet, under Almedalsveckan, presenterade sitt program för att stimulera vårdval i glesbygd, så var detta dock fallet. Landstinget Gävleborg - ett av de lyckade exemplen. Det är med stor tillfredsställelse som jag konstaterar att förslagen stämmer väl in på det sätt vi har utformat vårt vårdvalssystem.

Det som utmärker Gävleborg speciellt - och underlättar för nyetableringar - är det passiva listningssystemet. De icke listade patienterna fördelas lika mellan de hälsocentraler som finns i samma område. Det ger en större trygghet och möjlighet för nyföretagande. Centerpartiet uppmanar nu andra landsting att ta efter.

Vi har också ett ersättningssystem som premierar lokalisering utanför tätort s k geografisk ersättning. Något som också lyfts fram som en framgångsfaktor. Förutom dylika etableringar finns möjlighet till filialmottagningar, till exempel Österfärnebo, Los och Friggesund. Distriktssköterskemottagningar är också ett viktigt komplement som är mycket positivt för våra invånare.

I vårt län har vi för tillfället 37 hälsocentraler. Till årsskiftet utökas de till 40 stycken. Idag drivs 30 procent på entreprenadbasis. Av de tre nya så kommer två av dem att ha denna driftsform. Mycket höga tal i landstings-Sverige! Hälsovalssystemet i Gävleborg har nu varit på plats sedan 2010. Halland har haft sitt system sedan 2007 och nämns som ett annat lyckat län.

I Gävleborg arbetar vi med målrelaterad ersättning och stimulerar därvid kraftfullt till ett förebyggande förhållningssätt. Exempel därvidlag är tobaksavvänjning, fysisk aktivitet på recept, läkemedelsgenomgångar och uppsökande verksamhet inom barnhälsovården.

Med det system vi har idag så finns ingen anledning till några större förändringar. Däremot så bedrivs kontinuerligt ett arbete för att justera och förbättra, allt för länsinnevånarnas bästa.

I tidningen Ljusnan den 11 juni gick att läsa rubriken Landstingsråd vill inte ha små hälsocentraler . En mycket märklig rubrik som dessutom ger en helt fel bild av verkligheten. Vårt system ger möjligheter till små hälsocentraler. Goda exempel är etableringarna i Alfta och Ljusne.

Det är positivt att vara ledande! Mångfalden i vår verksamhet stimulerar.

Hannah-Karin Linck

Landstingsråd, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons