Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget först med nytt journalsystem

GÄVLELandstinget i Gävleborg blir först i världen med att testa ett nytt system för datajournaler. Systemet ska göra det möjligt att ha all information om varje patient samlad och lättillgänglig.

I tisdags var det högtidlig invigning vid Sörbygården, länssjukhusets demensenhet på Södertull i Gävle, som utsetts till pilotenhet för systemet.
- Det här är ett embryo till ett system som förhoppningsvis kan finnas i hela landstinget om fem-sex år, säger Kenneth Nilsson, IT-chef på landstinget i Gävleborg.
Sedan flera år arbetar landstinget på att datorisera sin journalhantering och skapa heltäckande vårdinformationssystem. I dag finns datajournaler vid hälsocentralerna. Inom sjukhusvården däremot är det fortfarande i huvudsak pappersjournaler som gäller.

Samarbete med Sienems
I utvecklandet av nya vård- informationssystem sam- arbetar landstinget med Siemens. Det är det företaget som levererat det nya systemet, Melior 2, som är en utveckling av ett system som redan finns på några kliniker i länet.
Tanken är att utvecklingen av det nya systemet på Sörbygården ska ske parallellt med ett breddinförande av det befintliga, något enklare systemet. Personalen anses behöva lära sig mer om nyttan med IT i vården innan det nya förfinade systemet kan införas i hela vården.
Enligt Kenneth Nilsson ligger landstingets kostnad för utvecklingen av vårdinformationssystem på motsvarande 3 000 kronor per anställd och år. Det finns de som ifrågasätter varför så mycket pengar satsas på datorsystem när det finns stora behov i sjuk- vården.

Gemensamt system
- Man kan inte stanna i utvecklingen. Vi kan ju inte sluta utbilda nya läkare bara för att vi har svårt att finansiera dagens verksamhet, säger han.
Förhoppningen är att datoriseringen ska göra sjuk- vården bättre och effektivare. Oavsett var patienten vårdas ska informationen samlas i ett för hela sjukvården gemensamt system. Istället för att jaga runt i korridorer efter pappersjournaler ska vårdpersonalen enkelt kunna knappa fram alla nödvändiga patientuppgifter på datorn.
Lena Munkhammar, sjukhusdirektör i Gävle-Sandviken, ser stora fördelar även för patienten.
- Journalen kommer alltid att vara uppdaterad. Patienten behöver därmed inte utsättas i onödan för provtagningar och undersökningar, säger hon.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se