Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget har blivit bättre - efter kritik

I nio fall av elva fick sjukvården i Gästrikland kritik efter att patienter tagit sitt liv, trots att de sökt hjälp av vården.
Det visar en genomgång av anmälningarna till socialstyrelsen.

Sedan den 1 februari 2006 är landstingen skyldiga att anmäla alla gånger då någon tar sitt liv inom en månad efter att de haft kontakt med vården.

GD har läst resultaten av de granskningar socialstyrelsen har gjort av de anmälningar som kom in under 2007, elva stycken, i Gästrikland. Sex gällde hälsocentraler, fem psykiatrin.

I nio fall fann socialstyrelsen brister. De vanligaste handlade om att skattningsskalor för att bedöma risken för självmord inte använts i samtal med patienten och dåligt samarbete mellan olika vårdgivare.

I tre fall hade läkaren inte anmält vapeninnehav.

Sedan dess använder de skattningsskalor och anmäler vapeninnehav säger Eva Eriksson Gordon, anmälningsansvarig läkare för bland annat psykiatrin.

De har också vårdprogram och när det gäller samarbete har mycket hänt, även om mycket också återstår att göra.

– Socialstyrelsen hjälper oss att få till en lärande organisation, där vi tittar på förbättringar.

Hon vill att det ska bli helt naturligt att påtala fel och brister för att få en bättre och säkrare vård.

Svårigheten är framförallt att få tiden att räcka till både analys och förändring och till att ta hand om patienterna.

Andra hinder för att upptäcka om någon har självmordstankar kan vara att personen medvetet inte talar om det, berättar för anhöriga som inte har god kontakt med vården, att man inte söker vård eller söker vård för något annat.

Att inte ha tillgång till journaler hos alla vårdgivare utan patientens tillstånd är inget generellt problem.

Fotnot: Hannas död är anmäld av vården i Skåne.