Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget letar miljoner

GÄVLE
Minst 50 miljoner men helst 150 miljoner. Det är pengar som Landstinget Gävleborg bör hitta fram till år 2005. Var och hur är dock oklart. Konkreta besparingsförslag saknas.

- Några såna finns inte i dag. Men helt klart måste vi försöka vaska fram ett sätt att spara, säger landstingsstyrelsens ordförande Ingrid Liljegrääs.
Landstingsstyrelsen lade i tisdags sitt förslag till budget fram till år 2005. Och det är en bister ekonomisk framtid som landstinget Gävleborg går till mötes. Hur landstinget ska uppnå målsättningen "sund ekonomi" är frågan som landstinget brottas med. Det skulle innebära ett resultat på minst en procent av kostnaderna, vilket motsvarar 50 miljoner kronor.
- En procent är skammens gräns. Men vi måste skära i verksamheten så att vi når ett resultat på minst en, två procent, helst tre men det blir svårt.
Hur det skulle gå till vet hon inte.
- Hälso- och sjukvården står inför sitt livs största utmaning här. Resultatet nästa år är 34 miljoner. Det är alldeles för lite. Vi bör ha 100, 150 miljoner för att vi i vår generation ska klara av att betala för det vi konsumerar och inte skjuta över det på våra barn, säger Ingrid Liljegrääs.
Landstingsplanen och budgeten behandlas i kommunfullmäktige den 4 juni.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se