Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget polisanmäler anställd

En anställd på landstinget Gävleborg misstänks för förskingring av minst 100 000 kronor från en sjukhus-patientkassa.
Personen har tagits ur tjänst och kommer att polisanmälas.

Det var i mitten av maj som ekonomisystemet signalerade att någonting var fel.

– En tjänsteman på en kontrollenhet upptäckte att det saknades kassarapporter från en och samma person och att det fanns registrerade medel men att pengarna inte bokförts på banken, säger Måns Kjerstensson, avdelningschef på landstingets lednings- och verksamhetsstöd.

Den misstänkte personen jobbar i en sjukhuspatientkassa dit patienter anmäler sig och betalar för sina läkarbesök, antingen med kontokort eller med kontanter.

Efter lite efterforskning visade det sig att det inte var första gången som just den personen inte lämnat in sin kassarapport. Den misstänkta förskingringen ska ha pågått åtminstone sedan januari 2009.

– Vi ska gå tillbaka och titta även på uppgifter från 2008, säger Måns Kjerstensson.

Den anställde har nu stängts av från sitt jobb och under nästa vecka kommer landstinget att göra en polisanmälan om misstänkt förskingring.

– Det är ett viktigt förtroendeuppdrag att hantera kontanter, då får det inte finnas misstankar om att det inte har skötts på rätt sätt. Vi har konfronterat den anställde i fråga med uppgifterna att det finns ett svinn. Personen nekar i nuläget till anklagelserna, säger Måns Kjerstensson.