Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget stämmer Gävle

GÄVLE
Landstinget i Gävleborg stämmer Gävle kommun på drygt 2,5 miljoner kronor. Orsaken är obetalda fakturor för elever på Naturbruksgymnasiet i Hälsingland.

Annons
- Gävle kommun har inte följt det avtal som man haft med landstinget, säger landstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Naturbruksgymnasiet drivs av landstinget men finansieras av länets kommuner.
Varje kommun betalar för sina elever.
Det har tidigare funnits starka meningsskiljaktigheter kring prissättningen.
Bland annat har Gävle och Sandvikens kommuner ansett sig få betala för mycket i förhållande till andra kommuner.

Sa upp avtalet 2001

Gävle kommun sa mot denna bakgrund upp gällande avtal 2001. Under vårterminen 2002 skickade kommunen elever till Naturbruksgymnasiet och betalade enligt ett förslag till nytt avtal som då tagits fram. Den nya avtalet var ekonomiskt mer fördelaktigt för Gävle kommun.
Men landstinget ville ha betalt enligt det gamla avtalet som man ansåg fortfarande gällde.
- Det finns även andra kommuner som anser sig ha betalt överpris för utbildningen. Men de har varit trogna gällande överenskommelse och betalat det de skulle. Det måste även Gävle göra, säger Ingrid Liljegrääs.
Trots många diskussioner och överläggningar även på högsta politiska nivå har tvisten inte gått att lösa. I går beslutade landstingsstyrelsen att stämma Gävle kommun.

Tror på framgång
Enligt den advokat som landstinget anlitat, Roger Hagman, har landstinget stora möjligheter att nå framgång med sitt agerande.
Kommunalrådet Mats Ågren, s, i Gävle tycker att tvisten borde ha kunnat lösas på ett tidigare stadium.
- Det är förvånande att landstinget och Gävle kommun som har så mycket samarbete i olika frågor inte kunnat klara ut det här, säger han.
Mats Ågren anser att kommunen i den här frågan fullgjort sina förpliktelser gentemot landstinget.
- Det är beklagligt att inte landstinget delar den uppfattningen. Men om de vill få det här rättsligt prövat så är det deras sak.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se