Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget tappar 28 miljoner

GÄVLELandstinget i Gävleborg går miste om 28 miljoner kronor i statsbidrag inför nästa år. Orsaken är en skuld till staten för obetalda avgifter till momssystemet. Budgeten för 2004 måste nu revideras.

- Nästan hela den budgetmarginal för oförutsedda utgifter som vi satt av kommer att försvinna, säger ekonomidirektör Lars Gustafsson.
Det är inom ramen för momssystemet som landstingen i Sverige hamnat i skuld till staten.

Momsen kvittas
Landstingen har rätt att att dra av all ingående moms. Detta kvittas mot en avgift som landstingen betalar till momssystemet. Det visar sig att denna avgift under ett par år varit för liten i förhållande till landstingens avdrag.
Staten har kommit fram till att landstingen har en sammanlagd skuld på 900 miljoner kronor. Gävleborgs andel av denna är cirka 28 miljoner kronor. Det är pengar som staten nu tar tillbaka i form av minskade statsbidrag.
För landstingen kommer detta som en negativ överraskning.
- Det här var inte känt när vi tog budgeten i maj, konstaterar Lars Gustafsson.
Den budgetförsvagning som detta innebär kommer dock för Gävleborgs del inte att beröra anslagen till hälso- och sjukvården eller annan verksamhet. I stället blir det budgetmarginalen, en reservpott på 35 miljoner kronor, som får tas i anspråk.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se