Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget vinner på börsuppgång

- Lika lite som jag fällde stora tårar när börsen gick ned tänker jag hoppa jämfota nu, säger ekonomidirektör Lars Gustafsson.

GÄVLE
Den kraftiga börsuppgången har fått värdet på landstingets pensionskapital att öka med 37 miljoner kronor sedan årsskiftet. Men detta föranleder inga ovationer i landstingsledningen.
50 procent i aktier
Landstinget i Gävleborg har i dag ett pensionssparkapital på 721 miljoner kronor. Pengarna är till 50 procent placerade i aktier, 40 procent i obligationer och 10 procent i så kallade hedge-i-hedge-fonder.
Sparandet inleddes 1999. I början när börsen fortfarande gick upp väckte placeringarna inga större reaktioner. När raset sedan kom blev invändningarna desto fler. Landstinget hade spekulerat bort personalens pensionspengar, hette det.
Sedan mars i år har aktiekurserna åter börjat stiga. Ökningstakten har varit mycket kraftig. Det handlar om en värdestegring på 35-40 procent. För landstinget betyder det att en del av förlusterna från tidigare tagits igen. Möjligen betyder det också att attityderna till landstingets aktieplaceringar blir mer positiva.

Ingen börsyra än
Men Lars Gustafsson vill dämpa eventuell börsyra. Uppgången vilar på en bräcklig grund, varnar han. Vissa aktier har stigit mycket kraftigt utan att det egentligen finns någon grund för det.
- Det är som kajor i flock, lyfter en lyfter alla, säger han.
Svängningarna på börsen lär komma att fortsätta. Långsiktigt är dock aktier en lönande placering, anser Lars Gustafsson.

Historiskt
- Ser man historiskt är värdestegringen på aktier fyra-fem procent bättre än på obligationer.
Pensionskapitalet ska i framtiden användas för att betala personalens pensioner. Tanken har varit att utbetalningarna skulle börja 2007. Men mot bakgrund av den tidigare börsnedgången är det troligt att startpunkten skjuts framåt.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se