Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets sparprogram stoppar vallöfte

GÄVLE Småbarnstimmen - ett av socialdemokraternas reformlöften i senaste landstingsvalet - avskaffas. Det ingår i det sparprogram på 80-100 miljoner kronor som landstingsledningen vill genomföra.

I går preciserade den röd-gröna koalitionen i landstinget i Gävleborg innehållet i sina uppmärksammade förslag till nedskärningar i verksamhet utanför sjukvården.
Det handlar, som finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, deklarerade i förra veckan, om att snabbt få balans i landstingets ekonomi. Sjukvården kan inte ensam bära hela bördan utan även övriga delar av landstingets organisation måste dra sitt strå till stacken.

Den enskilt största besparingen ger indragningen av småbarnstimmen. Reformen, som gett landstingsanställda småbarnsförälderar rätt att minska sin arbetstid med en timme per dag utan löneavdrag, infördes i år.
Såväl merparten av oppositionen som de fackliga organisationerna har varit kritiska till reformen. Den är dyr och orättvis, menar man.
- Vi tror fortfarande på reformen, långsiktigt hade den underlättat rekryteringen av personal. Men med det motstånd som finns och det ekonomiska läge som råder saknar vi kraft att försvara den, säger Ingrid Liljegrääs.
Småbarnstimmen var ett av socialdemokraternas vallöften i fjol. Att den redan nu avskaffas kan te sig märkligt.
- Det framstår som oerhört ryckigt. Men vi ser ingen annan utväg, säger Ingrid Liljegrääs.

På politiker- och tjänstemannasidan kommer stora förändringar att genomföras. De fyra beredningarna under landstingsstyrelsen avskaffas. Dessutom skrotas den omstridda beställarutförarmodell som under nio år använts för att styra sjukvården. De fyra lokala hälso- och sjukvårdsnämnderna försvinner och det nyinrättade beställarkontoret läggs ned.
En temporär politisk organisation införs som ska gälla fram till 2007 och då ersättas av en helt ny modell. Hur den ska se ut kommer att bli föremål för en utredning i regi av en parlamentariskt sammansatt kommitté.

Förändringarna innebär att över hundra politiska uppdrag försvinner och att den politiska makten centraliseras. Det blir hädanefter landstingsstyrelsen som förfogar över alla sjukvårdspengar.
Neddragningarna i den politiska organisationen berör främst fritidspolitikerna. Heltidspolitikerna i landstingstoppen sitter däremot i orubbat bo. Antalet landstings- och oppositionsråd blir oförändrat.
Inom det regionala området - trafik, kultur, internationellt samarbete med mera - ska 20 miljoner kronor sparas.
- Var vi ska ta pengarna har jag inget svar på i dag. Vi kommer att vända på alla stenar, säger Lotta Lagnander, v, regionallandstingsråd.
Oppositionspartierna ger sitt fulla stöd till sparplanerna.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se