Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsdirektörens stugbygge polisanmält

Landstingsdirektör Svante Lönnbark har polisanmälts för brott mot strandskyddet. Orsaken är en stuga som han byggt alldeles vid vattnet i anslutning till sitt sommarställe vid Siljan i Dalarna.
– Jag tänkte aldrig på att ansöka om tillstånd, säger han.

Det är miljö- och byggnadsnämnden i Rättviks kommun som beslutat polisanmäla Svante Lönnbark.

Nämnden anser att Lönnbark brutit mot strandskyddet när han utan dispens byggt ut sitt sommarställe i byn Stumsnäs vid Siljans strand med en stuga med trädeck och brygga.

– Det är en liten sommarstuga som byggts alldeles vid vattnet, säger Hans-Erik Hellborg, C, ordförande i nämnden.

I anslutning till stugan, som är av friggebodstyp, finns gräsmatta och belysning. Miljö- och byggnadsnämnden anser att strandområdet ”privatiserats” och gjorts otillgängligt för allmänheten.

– Vanligt folk drar sig nog för att gå där, säger Hans-Erik Hellborg.

Några klagomål från grannar eller allmänhet har inte kommit in mot stugbygget. Att det hela blivit en fråga för nämnden beror på att en av kommunens miljötjänstemän ”råkade” upptäcka stugan vid en genomresa i området i höstas.

– Det var en ren slump, enligt Hans-Erik Norborg.

Att polisanmäla Svante Lönnbark för stugbygget låter som en drastisk åtgärd.

– Så kan det tyckas, men enligt miljöbalken är vi tvungna att polisanmäla när vi misstänker miljöbrott. Sedan är det förstås upp till åklagaren att besluta om det här ska prövas vidare eller inte, säger Hans-Erik Norborg.

Han tycker själv att Lönnbarks strandbygge är anmärkningsvärt.

– Det är mer byggnation än vi är vana vid. Vanligen brukar det handla om ett vindskydd och en grillplats. Det här är ett större ingrepp.

Strandstugan är inte ny. Svante Lönnbark säger att han byggde den för åtta år sedan.

– Vi var inte medvetna om att det här kunde vara ett miljöbrott. Dels var den här delen av tomten redan då bebyggd, dels tyckte vi inte att det vi skulle bygga skilde sig från det andra byggt vid sjön, säger han.

Svante Lönnbarks tomt delas av en väg. På den del av tomten som ligger vid stranden och som nu är aktuell finns sedan 1960-talet ett härbre och en byggnad med dass och vedbod. Även gräsmattan anlades på 60-talet.

Svante Lönnbark riskerar förutom rättslig prövning också att behöva återställa strandområdet i ursprungligt skick.

Han har haft diskussioner med kommunen om en lösning i frågan. Svante Lönnbark har nu lämnat in en bygglovsansökan där han söker tillstånd för att få behålla stugan men göra om den till båthus. Ansökan ska prövas i slutet av maj.