Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingskampanj mot klamydia

GÄVLE
"Pippat" mycket i sommar? Inte använt kondom?
I så fall kan det vara läge att söka upp en mottagning för att testa om du fått klamydia.

Annons
Det tycker i alla fall landstinget i Gävleborg som nu drar i gång en kampanj för att uppmärksamma en vanlig men ofta dold könssjukdom.
Den 1 september arrangeras något som kallas Klamydiamåndag och som innebär att ett stort antal mottagningar i länet har öppet hus för klamydiaprovtagning.

Klamydia ökar
- Den som haft oskyddat sex och riskerar att ha smittats bör passa på tillfället att testa sig, säger Lilian Ljung, samordnare i länet för det förebyggande arbetet mot könssjukdomar.
Förekomsten av klamydia liksom flera andra könssjukdomar ökar. I Gävleborg, som länge varit ett av landets mest klamydiabelastade län, rapporterades i fjol 884 klamydiafall.
Ökningen är störst i åldersgruppen 15-19 år.

Ändrad livsstil

Orsaken är en ändrad livsstil.
- Undomar har fler sexpartners och testar gränser på ett annat sätt än förr. Många använder inte heller kondom, säger Lilian Ljung.
Att obehandlad klamydia kan leda till sterilitet är det få som tänker på, menar hon. Många vet inte heller om att de är smittade. Ofta får den drabbade inga symtom.
"Klamydiamåndagen" är en kampanj som initierats av Stockholms läns landsting och som bland andra Gävleborg hakat på.

Ingen tidsbeställning
Ungdomsmottagningar och barnmorskemottagningar samt flera hälsocentraler i länet liksom högskolans studenthälsa och länssjukhusets könsmottagning i Gävle kommer att hålla öppet för provtagning. Ingen tidsbeställning behövs utan det är bara att dyka upp när man själv har möjlighet.
Testet görs med hjälp av ett urinprov. För att det ska vara tillförlitligt krävs att den som testar sig inte kissat på två timmar.
Klamydia botas enkelt med en antibiotikakur. Men för att smittan ska kunna spåras bakåt måste den som testats positivt uppge vilka sexpartner han eller hon haft det senaste halvåret.
Alla är inte så pigga på att lämna sådana upplysningar. Vissa kommer heller inte ihåg namnen på sina partner.
- Jag vill betona att det inte är för att sätta dit någon som vi behöver namnen på den smittades sexkontakter utan för att undvika att fler smittas, säger Elisabet Eriksson, sjuksköterska på länssjukhusets könsmottagning i Gävle.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se