Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länen gör gemensam sak i myggfrågan

Myggbekämpning är en statlig fråga. Det anser socialdemokratiska riksdagsledamöter från fyra län som gått samman för att driva frågan.
– Det måste till en överenskommelse under längre tid, säger Patrik Lundquist, Sandviken

I regeringens budgetförslag står det uttryckligen att bekämpningen av översvämmningsmyggor är en kommunal och regional fråga, vilket har fått flera riksdagsledamöter från länet att reagera. I fredags svarade miljöminister Åsa Romson, MP på två interpellationer i frågan och sade då att det är samma besked som den tidigare regeringen gett och att det statliga stödet till bekämpning ska trappas av.

Men det är inte något som Patrik Lundqvist och hans partikollegor tänker nöja sig med.

S-ledamöter från Uppland, Gävleborg, Dalarna och Värmland har gjort gemensam sak. I torsdags hade det ett möte med statssekreteraren.

– Vi framförde en stående inbjudan till Åsa Romson och andra att besöka våra områden och prata med dem som bor där, säger Patrik Lundquist.

Han och partikollegor anser att det inte går att lägga hela ansvaret för bekämpningen på regioner och kommuner.

– Orsakerna till problemen handrar om vattenkraft och klimat och det är statliga frågor. Om orsaken är statlig kan inte lösningen vara kommunal.

Ledamöterna vill se en flerårig lösning för att slippa tillfälliga beslut varje år.