Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet får 3,9 sälskademiljoner

Stockholm (TT)
Naturvårdsverket beslutade på tisdagen om fördelning av 24,3 miljoner kronor till länsstyrelserna för ersättning och förebyggande av viltskador.

- Anslaget är detsamma som förra året. Vi tror att det ska vara tillräckligt på de flesta håll, säger Björn Risinger, chef för naturresursavdelningen.
En stor del går till sälskador, 18,4 miljoner kronor. Gävleborg och Norrbotten får mest sälpengar, 3,9 respektive 3,4 miljoner. Till Blekinge som får minst går 370 000 kronor.
En ny satsning görs för fisket efter ål, sik, siklöja, strömming och gös. Förhoppningen är att hitta en metod och utveckla redskap för att främst ålfisket ska bli säkrare. På det satsas en miljon.

Laxfälla förebild
Utvecklingen av redskap för laxfisket är förebilden. Sälen kan inte ta sig in i laxfällan Pushup och kan inte heller nappa åt sig fisken genom nätet. I år fördelas 4,6 miljoner till laxfiskare som skaffar sig denna fälla.
- Många fiskare i de nordligaste länen har skaffat sådana fällor. Intresset ökar söderut, i bland annat Södermanland och Östergötland, säger Björn Risinger.
5,2 miljoner går till andra viltskador som skador av trana och gäss, men även av rovdjur. Av anslaget får länsstyrelserna 1,6 miljoner att använda till information, besiktningar och utbildning.
De största viltanslagen går till länen Örebro, 950 000 kronor och Värmland, 800 000 kronor. Minst, 70 000 kronor, får Blekinge.

Rovdjurssäkra stängsel
I år finns det en större beredskap att klara oförutsedda viltskador.
- Framför allt handlar det om skador som varg orsakar tamdjur, förklarar Björn Risinger.
Naturvårdsverket håller nu på med att fördela basresurser och ska till sommaren stämma av vilka län som behöver mera bidrag.
- På så vis kan vi fånga upp om något län behöver extra medel till rovdjurssäkra elstängsel. Ingen ska behöva vänta på pengar till det, säger Björn Risinger.
För hela 2003 disponerar Naturvårdsverket 36 miljoner kronor till viltskador. Dessutom fördelar Sametinget 47,5 miljoner till renskötseln för förekomst av stora rovdjur.
De skador som älgarna orsakar på skogen ingår inte i detta ersättningssystem för viltskador.
- När det gäller att reglera älgstammen ligger en stor del av ansvaret på länsstyrelserna, markägarna och jakträttsinnehavarna, säger Björn Risinger.
Anders Edholm