Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets läkare mot lönetoppen

GÄVLELäkarna i Gävleborgs län ligger bra till lönemässigt. Med en medellön på drygt 50 000 kronor i månaden tjänar såväl allmänläkare som överläkare på sjukhus mer än kollegerna i de flesta andra län.

Annons
Det framgår av en sammanställning i senaste numret av tidningen Primärvårdens Nyheter.
Enligt sammanställningen, som visar medellönerna under 2002 och bygger på uppgifter från Svenska läkarförbundets förhandlingsavdelning, intar Gävleborg en sjätte plats i löneligan för familjeläkare och en femte plats i löneligan för överläkare på sjukhus.
- Jag har inte sett siffrorna. Men om det är som du säger så är det naturligtvis väldigt glädjande, säger Ingvar Nordberg, ordförande i Gästrike-Hälsinge läkareförening.

Satsar på primärvården
Gävleborg hör till de landsting där familjeläkarna gått om överläkarna lönemässigt. De förstnämnda tjänar 50 459 kronor i månaden, de sistnämnda 50 384 kronor i månaden.
- Landstinget här har satsat mer än de flesta på primärvården. Löneläget för familjeläkarna är ett utslag av det, menar Ingvar Nordberg.
Högre löner hjälper, men om bristen på familjeläkare ska avhjälpas krävs ändrade arbetsvillkor, enligt läkarfacket.
- Just nu har vi problem med en kraftig underbemanning i primärvården. Lönesättningen är ett försök att locka läkare dit, säger Bernhard Grewin, ordförande i Sveriges läkarförbund, till TT.
Enligt Bernhard Grewin uppger omkring 15 procent av de läkarstuderande att de vill arbeta som familjeläkare på hälsocentraler. Där är behovet som störst, och flera landsting har gjort särskilda lönesatsningar för att värva nya läkare och behålla gamla.
Viktigast, enligt Bernhard Grewin, är dock att landstingen förbättrar läkarnas arbetsvillkor.
- I dag är bristerna för stora. Familjeläkarna har för kort tid för patienterna, och för lite inflytande över planeringen. Man saknar makt över vardagen, säger Bernhard Grewin till TT.

Mest i Jämtland
I genomsnitt tjänar en familjeläkare nu cirka 48 800 kronor i månaden, och en överläkare på sjukhus drygt 100 kronor mer. Mest tjänar de jämtländska familjeläkarna med en månadslön på 53 716 kronor, medan kollegorna i Skåne får nöja sig med 45 520 kronor i månaden.
I siffrorna har endast de familjeläkare som är specialister inom allmänmedicin tagits med.
Lönerna gäller för 2002 och avser grundlön, utan tillägg för jour eller obekväm arbetstid.
Björn Hanérus
Christina Bodin/TT