Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets sjukvårdspolitiker dyra

GÄVLEKostnaden per invånare för sjukvårdspolitiker är tre gånger så hög i Gävleborg som i Örebro. Ändå överväger landstingsledningen nu att inrätta en ny politisk sjukvårdsstyrelse.

Annons
- Den nya nämnden är efterfrågad från sjukvården. De vill ha politiskt stöd i de vägval de gör, säger finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Landstinget i Gävleborg lägger ned ovanligt mycket pengar på politisk verksamhet. Enligt siffror som tagits fram inom ramen för Nysam, ett nyckeltalssamarbete mellan en grupp landsting, hade Gävleborg i fjol en politikerkostnad på 121 kronor per invånare.
Det var den högsta kostnaden av alla landsting som ingick i jämförelsen. Landstingsfullmäktige, landstingsstyrelsen och fyra hälso- och sjukvårdsnämnder ingår i den politiska beslutsapparaten för sjukvården i Gävleborg.
Nu kan den komma att utökas med ännu en instans, en sjukvårdsstyrelse.

Produktionsstyrelse
I dag fungerar landstingsstyrelsen som produktionsstyrelse för sjukvården. Enligt Ingrid Liljegrääs är det ingen optimal lösning. Landstingsstyrelsen har flera andra roller och klarar inte att styra sjukvården på det sätt som krävs.
- Det behövs en nämnd som lite mer kontinuerligt och djuplodande kan följa sjukvårdsproduktionen, säger hon.
Styrelsen ska ha ett övergripande ansvar för den sjukvård som bedrivs på sjukhus och hälsocentraler i länet. Vad den ska heta och exakt hur den ska arbeta är inte klart. Storleken är inte heller bestämd men Ingrid Liljegrääs lutar åt att det blir en mindre nämnd med kanske fem ledamöter.
Ett färdigt förslag till inrättande av den nya styrelsen ska läggas fram för landstingsstyrelsen i augusti.
Att Gävleborg har höga politikerkostnader kan delvis förklaras med att det finns fyra lokala hälso- och sjukvårdsnämnder i länet. Ingrid Liljegrääs ser det som ett medvetet val att ha en väl utbyggd politikerorganisation.
- Vill vi ha en demokratisk styrning av sjukvården med god insyn för medborgarna måste det få kosta pengar, säger hon.
Framtiden kommer att vara fylld med svåra prioriteringar, menar hon. Skattepengarna kommer inte att räcka till all den sjukvård som efterfrågas.
- Medborgarna måste få inflytande över prioriteringarna. För att det ska vara möjligt måste det finnas lokala politiker som för ut diskussionen.
För nästa år har landstinget i Gävleborg anslagit 21 miljoner kronor till förtroendemannaorganisationen. Därtill kommer en pott på fem miljoner kronor som bland annat ska användas för ändringar i den politiska organisationen.Gävleborg.....................121 kronor per invånare
Blekinge........................107 kronor per invånare
Dalarna................. ....... 98 kronor per invånare
Västmanland............... 89 kronor per invånare
Södermanland............ 89 kronor per invånare
Värmland............... ..... 83 kronor per invånare
Halland......................... 79 kronor per invånare
Västra Götaland.......... 75 kronor per invånare
Västerbotten................ 62 kronor per invånare
Örebro........................... 40 kronor per invånare

Uppgifterna gäller kostnaden för politiker inom
hälso- och sjukvården 2001.

Källa: Nyckeltal 2001, huvudrapport från Nysam.