Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång debatt om centrumplanen

Det är inte rätt att satsa många miljoner på att få fler parkeringar i centrum ansåg både Ziita Eriksson, M, och Pär Åslund, FHT.
– Vi måste prioritera människor före en försköning, betonade Ziita Eriksson.

När kommunfullmäktige skulle anta detaljplanen för den södra delen av Hofors centrum blev det en lång debatt. Bakom den nya detaljplanen ligger förslag från affärsidkarna som vill vända framsidan mot Skolgatan, samtidigt som Systembolaget flyttar ner till Skolgatan.

Detaljplanen innebär biltrafik på Skolgatan framför butikerna och parkeringar i direkt anslutning till platsen. Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt ansåg att med den nya detaljplanen får Hofors ett modernt centrum.

– Vi får ett centrum värt namnet, framhöll hon.

Pär Åslund pekade på att befolkningen minskar, Lidl håller på att etablera sig och miljöhotet gör att fler lämnar bilen hemma. Samtidigt står vi i en långkonjunktur som gör att folk handlar mindre. Han ansåg att den nya detaljplanen var ett 60-talsprojekt och att det är en olycksväg om kommunen bygger för att skapa mer trafik.

– Har vi inget bättre att lägga pengarna på, undrade han.

Pär Åslund fick stöd av Ziita Eriksson som ansåg att kommunens ekonomi inte tillät en satsning på centrum. Hon var inte emot en försköning, men ville avvakta med detaljplanen och ansåg att inte är det modernt att dra in bilarna i centrum och ville se ett modernare förslag.

– Det skär i mig som vill främja näringslivet, men vi måste prioritera och ta ansvar för att vi inte har råd i dag, framhöll hon.

Även Kent Olsson, FHT, var tveksam och ville anta detaljplanen, men vänta med genomförande. Ingemar Kalén, KD, däremot var positiv och ansåg att kommunen avvaktat allför länge och att det var dags att gasa mer.

– Upp med blicken och se möjligheterna, krävde han.

Kommunfullmäktige beslöt också att anta planen, mot beslutet reserverade sig Pär Åslund, Ziita Eriksson och Daniel Nyström, M.