Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång debatt om dystra siffror

GÄVLE
En nästan tre timmar lång debatt genomfördes innan fullmäktige kunde lägga fjolåret bakom sig, genom att klubba igenom årsredovisningen för 2002.

Annons
Mest fokus låg förstås på den trista ekonomiska utvecklingen, där omvårdnadsnämndens resultatprognos försämrades kraftigt på någon månad i slutet av året.
Tillsammans med barn- och ungdomsnämndens minus så var det huvudorsaken till att kommunen bara gick med 1,1 miljoner kronor plus på den skattefinansierade verksamheten, i stället för budgeterade sju miljoner. Då fick man ändå in betydligt mer skattepengar än väntat.

Ingen katastrof
Kommunalrådet Mats Ågren, s, betonade att det inte är någon katastrof med en avvikelse mot budget på 6,2 miljoner när man har en omsättning på fem miljarder. Det motsvarar ju bara en tiondels procent.
Han oroade sig betydligt mer över de 2 500 jobb som förlorats de senaste åren i Gävle, när främst Ericsson och Korsnäs har rationaliserat. Det slog igenom när befolkningsökningen stannade på 43 personer. En tiondel av ökningen 2001.

"Ågren mörkade"
Lennart Sjögren, kd, anklagade kommunalrådet för att ha mörkat den negativa utvecklingen i valrörelsen. Så sent som vid fullmäktige i slutet av november utmålade denne en ljus bild av läget för Gävle. Men sedan har det bara gått nedåt, menade Lennart Sjögren.
Flera ledamöter tog tillfället i akt att debattera de mest varierande frågor i skenet av årsredovisningen.
Kenth Lövgren, fp, tyckte den visade att man bör sälja ut de verksamheter som inte är lagstadgade för att få in mer pengar till kommunen.

Nödvändigt behålla
Albert Gibbs, v, tyckte däremot att de kommunala bolagens plus på 40 miljoner kronor visar att de är nödvändiga att ha kvar i kommunens ägo.
Revisorernas kritiska hållning till de ekonomiska utvecklingen hyllades av flera ledamöter. De bör få mer resurser att granska, tyckte Lennart Sjögren.
Fakhroddin Fani, v, tyckte att det politiska arbetet blivit mycket tråkigare nu när man ständigt ska prata ekonomi. Ekonomismen har för mycket tid på dagordningen, menade han.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se