Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång farlig väg till skolan

ÖSTERFÄRNEBO
- Nu måste vi gå för annars kommer barnen för sent till skolan.
Jan-Olov Olsson, pappa till Emma Olsson, startade den 4 910 meter långa färden från Fors till skolan i Österfärnebo kvart i sju på tisdagsmorgonen.

Med på promenaden var också tillväxtnämndens ordförande Håkan Stadin, s, Marie Frestadius, s, Tommy Gabrielsson, v, Lena Fransson, chefen för tillväxtkontoret och skolrektor Eva Simonsson.
- Vi har bjudit in politikerna för att de på plats ska få gå den sträcka som våra barn måste göra, fortsatte Jan-Olov. Vi har försökt köpa in oss på de skolskjutsar som går varje morgon och kväll, men kommunen säger nej.
Jan-Olovs två flickor får klara sig själva till skolan. Däremot får barnen i granngården skolskjuts.
- Enligt den mätning som är gjord är det 100 meter längre till dem och de klarar gränsen på fem kilometer, sa Jan-Olov.
Här tvingas skolbarnen ut på den smala väg 503 som går mellan Österfärnebo och Horndal. Den här morgonen passerade sex långtradare, två stora traktorer, massor av större och mindre bilar samt skolbussarna.
- Visst är det krångligt att ta sig till skolan, säger också Emma Olsson, 13 år. Det är under vintermånaderna som vi skulle få åka. Hösten och våren är inga problem för då cyklar vi.
Det finns inte en belysningsstolpe efter väg 503. Norra vägbanan har ett brett istäcke som gör det besvärligt att gå. Öppna fält breder ut sig och när temperaturen drar sig nedåt 20 minusgrader måste det vara bistert att ta sig fram.

Kör förbi
Den här morgonen har Emma sällskap av Lisa Larsson, tolv år. Hon har gått sträckan och gillar det inte.
- Det här är inte bra, menar hon och får medhåll av mamma Ann-Sofi.
- Ibland ställer Lisas farfar upp och kör skolbussen, berättade Ann-Sofi. Men det är bara för honom att köra förbi.
Färden tog 70 minuter i nio graders kyla.
- Vi fick en bra syn på förhållandena, sa Håkan Stadin när han kom fram till skolan. Jag är själv uppväxt på landet och vet problemen. Vi har ett stort tryck på oss i nämnden och på de två mötena vi haft har skolskjutsarna varit ett brännande problem. Den närmaste veckan ska vi till Järbo och Österberg och Västerberg i Storvik för att se deras problem.

"Jättefarlig väg"
Eva Simonsson är rektor på skolan i Österfärnebo och det var hon som gjorde skrivelsen till kommunen.
- Jag anser att skolvägen är jättefarlig, menade Eva. Så fort jag själv kör bil i mörker tänker jag på de här stackars barnen.
- Det vi är ute efter är vinterskolskjuts. Skulle det bli situationer har barnen inte en chans att ta sig från vägen på grund av plogbrinkarna.
Eva Simonsson var också glad att så många politiker ställde upp på den här promenaden.
Lena Fransson är chef för Tillväxtkontoret.
- Var ska gränsen dras? menade Lena Fransson. Vi måste skapa en likvärdighet för hela kommunen och få en jämförelse med andra skolbarn. Skolvägen är öppen och sikten bra, men den saknar gångbana och det finns tung trafik som skrämmer.
Enligt Lena Fransson ska det gå att få dispens för vinterskjuts.
- Det finns också ett överklagande som ska behandlas, menade Lena.
Under promenaden ställde skolkompisar och föräldrar upp och det var ett riktigt protesttåg som nådde skolan strax före skolklockan ringde för första lektionen.

JÖRGEN LARSSON