Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång rättegång väntar ex-brynäsaren

GÄVLE I går ställdes förre Brynässpelaren Mikael Lindholm inför rätta, anklagad för ekonomiska brott i sitt möbelföretag.mats.hedstrom_gd.se

Annons
- Då kan vi börja huvudförhandlingen, inleder domare Karl-Axel Bladh rättegången som inte avslutas förrän nästa vecka.
Utom Mikael Lindholm är fyra personer åtalade, men anklagelserna mot Lindholm är allvarligast.
Under fyra års tid, fram till en skatterevision år 2000, ska det ha utbetalats över en miljon i svarta löner, bland annat till Mikael Lindholm själv.

Inom Sjöhästen Import AB, med butiken Lindholms Möbler, skapade man utrymme för svarta löner genom att krympa den faktiska försäljningen av möbler. Intäkterna har inte redovisats i bokföringen.
Dessutom ska det inom företaget ha skrivits osanna fakturor motsvarande 270 000 kronor till olika företag. Det sades vara räkningar för kontorsmöbler som gick att göra avdrag för, men i själva verket handlade det om soffor och andra möbler avsedda för privat bruk.
Fakturorna förde åklagaren till anklagelserna mot två kvinnor, 37 och 36 år, som var anställda i företaget och skötte bokföringen. Deras gemensamme försvarsadvokat, Tomas Öberg, hävdade för bådas räkning att de inte hade "uppsåt" att lura skattemyndigheten ellera att de bara gjort som de blev tillsagda.

Ytterligare två män ska dömas av tingsrätten men bara för i sammanhanget mindre grova misstankar.
Så långt åklagarens misstankar mot Brynäsprofilen.
Mikael Lindholms advokat K-G Myhrberg var uppenbarligen väl förberedd.
Enligt sin advokat erkände Lindholm flera av omständigheterna under en åtalspunkt, som handlade om bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Under en annan punkt är Lindholm misstänkt för grovt skattebrott - Myhrberg påtalade redan nu att det brottet "slår ut" de förstnämnda brotten, som alltså inte ska bestraffas vare sig Mikael Lindholm är skyldig eller inte.
Rättegången kommer att dra ut på tiden.
En sista dag är inplanerad den 18 december.

Mats Hedström
026-15 96 39