Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan för barnen

Att gå från ord till handling tar ibland lång tid inom Gävle kommun.
I slutet av förra året väntade 55 beslut inom socialtjänsten och omvårdnadsförvaltningen på att verkställas.
Det innebär att barn och utvecklingsstörda får vänta orimligt länge.

Länsstyrelserna har gjort en sammanställning av hur många beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som inte verkställs i tid. Ärenden som rör kontaktfamilj, kontaktperson, daglig verksamhet och bostad för vuxna med utvecklingsstörning eller psykiska funktionshinder hör till de vanligaste.
Enligt lagen ska besluten verkställas omgående, men vi följer rättspraxis som är olika beroende på ärende och omständigheterna runtomkring. I vissa fall måste kommunerna kanske bygga ett helt nytt hus för att kunna erbjuda en plats på ett särskilt boende och då är det inte skäligt att kräva att beslutet verkställs direkt, säger Tord Fredriksen på Länsstyrelsen i Gävleborg.
Kommuner som väntar alltför länge med att gå från ord till handling kan dömas till vite av länsrätten. Under de två senaste åren har socialtjänsten i Gävle dömts vid fem tillfällen och fått betala sammanlagt 50 000 kronor.
Hos oss är det vanligast att det dröjer med kontaktfamilj och kontaktperson. Det är viktigt att matchningen blir rätt och ibland tar det lång tid, säger Maritha Johansson, V, ordförande i socialnämnden.
På omvårdnadsförvaltningen står 22 personer i kö för att få en kontaktperson. 19 utvecklingsstörda och funktionshindrade väntar också på olika typer av boenden.
Den som väntat längst har stått i kö i 2,5 år. Men även om besluten inte verkställs får de den hjälp de behöver, en del bor kvar hemma och andra bor på korttidshem, säger Helena B Jansson, utredare på omvårdnadsförvaltningen.
Orsaken till bostadskön är brist på passande bostäder. Men ett nytt gruppboende har precis invigts i Bomhus och ytterligare två boenden väntas snart stå klara.
Inom ett år kommer de som väntat längst att få plats, säger Helena B Jansson.