Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på Bruket

SANDVIKENDet finns populära bostadsområden i Sandviken.

Annons
På Gamla Bruket kan man få vänta upp till 15 år på en lägenhet.
Så är det inte överallt.
I dag finns mer än 700 tomma lägenheter i kommunen.
En del kommer att rivas, andra ska kommunen försöka sälja.
Boendet kommer att bli en valfråga i höst. Det tror kommunalrådet Stefan Hedin, s.
Det kommunala bolaget Sandvikenhus har lägenheter i hela kommunen men populariteten varierar. Det visar inte minst de rivningsplaner som finns.
I juni i år beslutade bygg- och miljönämnden att bevilja rivningslov för fyra hyreshus på Bultvägen i Åshammar. Även två hyreshus på Fredriksgatan i Sandviken ska rivas för att så småningom ge plats åt ett resecentrum.
I bolagets jätteprojekt Vision Björksätra finns det planer på att riva tio fastigheter. Hur det blir med den saken är dock oklart ännu eftersom det norska företaget Svensk fritid AS eventuellt vill köpa några av fastigheterna och skapa semesterlägenheter för norrmän.

Lägenheter rivs
100 av de 500 lägenheterna i Norrsätra ska bort. Men de hus som blir kvar ska renoveras där bland annat de fem höghusen ska få mycket attraktiva etagevåningar högst upp - allt enligt kommunens "Vision Norrsätra".
För en kommun som Sandviken är nämligen attraktivt boende viktigt och en fråga som kommunens politiker ständigt återkommer till.
- Vi måste bygga om och skapa attraktiva boendemiljöer. Boendet måste bli mer mångfacetterat, tror Stefan Hedin.
Även för området Björksätra finns en vision där en idé är kooperativa bostadsrätter, en slags allmännyttig bostadsrättsvariant. Det skulle innebära att den som köper en sådan bostadsrätt får den för ett mycket rimligt pris. Om lägenhetsinnehavaren vill sälja garanteras den att få tillbaka de investerade pengarna, med ränta.
- Det ska vara lägenheter som det inte går att spekulera med. Den som köper garanteras att inte förlora något men kan heller inte tjäna några stora pengar, säger Stefan Hedin.

Överskott sedan 30 år
Sandvikens problem med överskott av lägenheter härrör från slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.
- Då anställde Sandvik 1 000 personer per år. Då var problemet hur kommunen skulle hinna bygga så mycket som behövdes. Det var en enorm efterfrågan, säger Stefan Hedin.
I dag finns det 7 000 färre invånare i Sandviken.
- Det går inte att jämföra med den tiden, konstaterar kommunalrådet.
För Sandvikens del är det inte bara en bostadsfråga, det är en tillväxtfråga. Stefan Hedin pekar på vikten av en tillväxt inom näringslivet för att på så sätt skapa fler jobb och därmed få användning för bostäderna igen. Men det handlar också om att nischa sig som en bra ort att bo i. Det går till exempel alldeles utmärkt att pendla mellan Sandviken och Gävle.
Bostadsorten Sandviken behöver bra kommunikationer och attraktivt boende. Ett första steg blir att få i gång visionen i Björksätra, berättar Stefan Hedin.
- En bra boendemiljö är en av våra viktigaste valfrågor i höst.
KARIN BERGKVIST