Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på operation en dödsfälla

Gävle sjukhus är ett av de sämsta i landet vad gäller väntan av operation av höftfrakturer. Trots de svåra konsekvenser som kan uppstå vid en fördröjd operation tvingas många vänta, något som kan få ödesdigra konsekvenser och i värsta fall leda till döden.

Annons

Varje år opereras över 400 patienter med höftfraktur på sjukhuset i Gävle. De allra flesta patienterna är gamla och sköra. Många känner redan idag någon i sin närhet som har brutit höften, och i takt med att Sverige får en allt äldre befolkning kommer fler personer att drabbas. Vid ett höftbrott är det viktigt att snabbt få operation. Trots de allvarliga konsekvenser en fördröjd operation kan få skiljer sig väntetiden mycket över landet.

Helåret 2014 fick fyra av tio patienter med höftfraktur i Gävle vänta längre än 24 timmar på operation, enligt siffror från det nationella kvalitetsregistret Rikshöft. Detta placerar Gävle i botten bland landets sjukhus. Sjukhusets egen statistik visar däremot att 75 procent opereras inom 24 timmar. Men varför statistiken skiljer sig är det ingen som vet.

Ami Hommel, universitetslektor vid Skånes universitetssjukhus och registerkoordinator på Rikshöft, visar i en doktorsavhandling från 2007 att risken för att dö inom fyra månader efter operation ökar om man opereras senare än 24 timmar efter ankomst till sjukhus. Studien är gjord på i övrigt friska patienter, men Ami Hommel menar att siffran kan förväntas vara samma eller till och med högre i andra patientgrupper.

– Förutom mortaliteten så finns det även mjuka värden som kan påverkas av väntan på operation, exempelvis hur många som får komplikationer till exempel i form av trycksår och hur mycket patienten lider, menar Ami Hommel.

Tidigare har det funnits en rekommendation från Socialstyrelsen att höftfrakturer ska opereras inom 24 timmar från ankomst till sjukhuset. Rekommendationen finns däremot inte längre kvar. Cecilia Rogmark, docent och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus, satt med i den expertgrupp som tillsammans med Socialstyrelsen skulle uppdatera riktlinjerna 2008. Hon menar att samarbetet med Socialstyrelsen inte fungerade.

– Det var tekniskt helt omöjligt att använda det arbetssätt som Socialstyrelsen lagt upp för de nationella riktlinjerna. Det blev så tråkigt, för det mynnade ut i att det inte blev någon riktlinje alls, säger hon.

På sjukhusen är däremot målet med operation inom ett dygn från ankomst till sjukhuset fortfarande vedertaget. I vissa fall kan det vara befogat att vänta längre, till exempel om patienten tar blodförtunnande medel. Men dessa undantag rättfärdigar inte den stora andel patienter som tvingas vänta.

2011 uppmärksammade Landstinget Gävleborgs revisorer att de nationella målen inte nåddes och konstaterade att man inte erbjöd en ändamålsenlig vård till patienter med höftfraktur. 2012 gjordes en uppföljning men trots det har resultaten inte förbättrats. Hans Peter Bögl är överläkare på länssjukhuset i Gävle och menar att det finns flera anledningar till att patienter med höftfraktur tvingas vänta.

– Vi har generellt en begränsad operationsresurs. Värst är det på söndagar, kvällar och nätter då det bara finns ett operationslag tillgängligt. Då måste direkt livshotande skador kunna opereras akut och då får höftfrakturer vänta, berättar Hans Peter Bögl.

Hannah-Karin Linck är centerpartistiskt landstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon är väl medveten om problemet och vikten av att förbättra resultatet. Hon berättar om att det pågår ett utvecklingsarbete men hänvisar till Anette Lund, verksamhetschef på den ortopediska avdelningen i Gävle, för mer information.

Hon konstaterar att andelen som opereras inom 24 timmar varierar beroende på hur många patienter som måste opereras. Flödet för höftfrakturer är något de håller kontinuerlig koll på och i nästa vecka samlas ett nytt råd som ska jobba med frågan. Förhoppningen är att det ska korta ner väntetiden på operation.