Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på pension

JÄRBO
- Ska det verkligen behöva ta så lång tid?
Jopie Dronkers i Järbo är bekymrad. Hennes man Göran avled den 10 januari i år och ännu har hon inte fått någon änkepension.

Annons
- Det här är nonchalant gjort mot oss som drabbas, fortsätter Jopie Dronkers. Kostnaderna för lån, försäkringar och andra utgifter finns kvar, men de ska nu betalas med en lön mot tidigare två.
Problemen började från och med nyår. Tidigare hade de lokala Försäkringskassorna haft hand om pappersarbetet med efterlevnadpensionen. Då fungerade allt bra och väntetiden låg på 15 dagar till 30 dagar.

Ny myndighet i Luleå
Från nyår inrättades en ny myndighet i Luleå där 30 personer ska sköta allt för hela Sverige.
- Jag har talat med enheten i Luleå och fått beskedet att jag kan få mina pengar efter sommaren, suckar Jopie. Mina papper är helt i sin ordning, men ansökningshögarna är tydligen oändliga och beskedet jag fick var att söka hjälp hos socialen.
- Det är helt enkelt en stor skandal och det här skulle aldrig kunna inträffa i det privata näringslivet, fortsätter Dronkers. Tänk er det företag som rationaliserar och sedan säger åt sina kunder att de inte ska få någon hjälp på sju-åtta månader. Det företaget försvann illa kvickt från marknaden.
Gefle Dagblad har försökt få tag i ansvarig person på efterlevnadsenheten vid Försäkringskassan i Luleå utan att lyckas. En telefonsvarare uppger att inga telefonsamtal tas emot under onsdagen på grund av hög arbetsbelastning.

Trista försämringar
- Vi har fått klagomål från personer som inte fått ut någon änkepension, säger Helena Ell Moberg på Försäkringskassan i Bollnäs. Det är trist när det blir försämringar som drabbar människor.
- I Gävleborgs län hade vi en policy att alla ansökningar skulle klaras av inom 30 dagar och det höll vi, fortsätter Ell Moberg. Kanske beroende på att våra lokala kontor hade närmare kontakt med de drabbade än vad som nu är fallet med en central enhet i Luleå.
Helena Ell Moberg berättar att de inom Försäkringskassan i Gävleborg som hade hand om efterlevnadsbetalningar saknar sin arbetsuppgift.
- Vi ville absolut inte att det skulle bli på det här sättet, säger Helena. Vi skötte ju vår uppgift på ett bra sätt.
Det är många som drabbas på grund av den här centraliseringen. Många äldre vet helt enkelt inte hur de ska förfara när papper ska fyllas i.
- Det kan i alla fall inte bli billigare på det här sättet, menar Jopie Dronkers.

"Alla blir förlorare"
Även den nya tandläkarreformen har blivit rena långbänken.
- Jag vet äldre som väntat tre månader för att få besked om deras ansökan godkänts, suckar Jopie. Försämringen bara fortsätter för oss äldre och alla blir förlorare för att staten inte sköter sina ålägganden.
För Jopie Dronkers och alla andra som väntar på efterlevnadsersättning kan väntan bli lång och ekonomiskt betungande.

JÖRGEN LARSSON