Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på starroperation

GÄVLEAllt fler drabbas av gråstarr. Samtidigt växer köerna till operationsborden vid länssjukhuset i Gävle-Sandviken. Den som har otur kan få vänta i 187 veckor, alltså närmare tre och ett halvt år.

- Vi har långa köer och vi kommer att få leva med detta under lång tid framåt, säger Lennart Ericson, verksamhetschef vid ögonkliniken.

Han har arbetat vid ögonkliniken sedan 1975. Och han säger att i dag är trycket på kliniken 15 till 20 gånger högre än för 20 år sedan.

Anledningarna är flera. Dels blir befolkningen allt äldre, dels har tekniken förbättrats vilket innebär att operationen är lindrigare för patienten. Den tredje faktorn är att numer blir oftast resultatet av en operation mycket bra. Det i sin tur gör att patienterna i allt högre grad efterfrågar kirurgi.

- Alla äldre får gråstarr i större eller mindre omfattning eftersom det är naturligt att linsen grumlas med åren. Samtidigt är det relativt ofta som vi får in yngre människor med sjukdomen, säger han.

800 i kö
I nuläget står drygt 800 personer i kö till gråstarrsoperation i Gävle. Ungefär samma siffra gäller vid Hälsinglands sjukhus. Den patient som inte bedöms som prioriterad får i regel vänta ett par år. Men den som hamnar i prioriteringsgrupp två blir opererad inom två månader och grupp tre garanteras åtgärd inom sex månader.

- Ju sämre patienten ser desto högre prioriterad blir han eller hon, säger Lennart Ericson.

Landstinget har satsat på att korta köerna. Privatkliniken Medocular i Uppsala har under några års tid opererat patienter från Gävleborg. Och till hösten kommer ytterligare minst 100 personer att få chansen.

Enligt Lennart Ericsson är det patienter som av någon anledning tackat nej till dessa erbjudanden som har fått vänta i upp till 187 veckor på operation. Men Lennart Ericsson anser inte att de satsningar som gjorts är tillräckliga med tanke på behoven som finns.

- Jag tycker synd om våra patienter som får vänta länge på att få komma hit. Men vi får alldeles för lite resurser för att väntetiderna till ögonkliniken ska bli drägliga, säger han.

Svårare operera
Även om en patient med svår gråstarr lider av sin sjukdom så ska det rent medicinskt inte påverka resultatet när operationen äntligen blir av.

- Operationen blir svårare ju mer grumlad linsen är. Men i de allra flesta fall blir resultat lyckat, säger Lennart Ericson.

I våras kontaktade landstingsledningen i Stockholm sina kolleger i Gävleborg för att erbjuda sina tjänster. Bland annat skulle landstinget få möjlighet att köpa just gråstarroperationer. Men det blev nobben.

Inte alarmerande
Då sa finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, att en omorganisation av länets kirurgi troligen leder till att merparten av de planerade operationerna kommer att göras i Bollnäs.

Dessutom sa hon att operationsköerna inte är särskilt alarmerande i Gävleborg och att patienter utan förtur kan få vänta länge är resultatet av en medicinsk prioritering inom landstinget.

ELIZABETH FORSMARK