Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långängarna nytt naturreservat

SANDVIKENSandvikens kommun har fått ett nytt naturreservat.

Annons
Det är Långängarnas naturreservat som ligger mellan Sandviken och Kungsgården.
- Det här har vi kämpat länge för, säger Naturskyddsföreningens ordförande Leif Kihlström. Skönt att det äntligen blev klart.
Reservatet är på 33 hektar och är från början ängsmark som har fått växa igen under minst 150 år. I området finns tio rödlistade arter med aspfjädermossa i spetsen. En art som verkligen är hotad. En annan sällsynt lava är lunglaven som bara finns på ett fåtal platser i Sverige.
- Det här området blir bara bättre med tiden, förklarar Leif Kihlström. Många av de gamla lövträden kommer i framtiden att skydda många hotade arter.

Många lavaarter
- Det är också fantastiskt att det kan finnas så många känsliga lavaarter så nära Sandviken, menar Kihlström.
Naturreservatet ligger bara sex kilometer från Sandviken och är mycket lättillgängligt. Närmaste väg är den mellan Hillsta och Sätra.
För nio år sedan hade Gefle Dagblad ett stort reportage om skogsområdet. Då sa Leif Kihlström att det inte går att komma närmare ett urskogsområde.
- Så vi har haft ögonen på området under många år, förklarar Leif. Det har varit många botanister och sökt och även många fågelskådare har sett sällsynta arter i det stora området.
I det nya naturreservatet finns också intressant kulturhistoria. Området har tidigare varit ängsmark och det finns rester av tio lador. Det finns också grunda diken, odlingsrösen och två stenmurar.