Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längre till tandvården

GÄVLE
Avståndet till närmsta tandläkarmottagning kommer att öka för många länsinvånare. 39 mottagningar ska bli 22-23, enligt den plan folktandvården arbetar efter.

Annons
På de orter där mottagningar dras in är upprördheten stor. Men landstingsrådet Ann-Catrin Bergman, mp, ser inte ökade avstånd som något större problem.

Två mil extra
- De flesta vuxna besöker tandläkaren var 18:e månad, då spelar det inte så stor roll om man får åka två mil extra, säger hon.
Som GD tidigare berättat kommer folktandvårdens mottagning i Hamrånge att stängas. I måndags arrangerades ett möte för allmänheten där representanter för landstinget informerade om förändringen. Ett 40-tal personer kom.

Hätsk stämning
- Stämningen var stundtals hätsk. Jag förstår att folk är kritiska men jag tycker samtidigt att vi fick goda möjligheter att berätta varför förändringen behövs, säger Ann-Catrin Bergman.
Genom att koncentrera tandvården till färre mottagningar underlättas rekryteringen av tandläkare. Dessutom blir det mindre kostsamt att investera i ny teknik.
Ann-Catrin Bergman var som oppositionspolitiker alltid en stark förespråkare för decentralisering.
Hon har hårt kritiserat de sammanslagningar av till exempel sjukhus som genomförts. Men som landstingsråd är hon nu själv med och leder en stor omstrukturering av folktandvården.

God service
- Man kan inte driva decentraliseringen hur långt som helst. Små enheter inom tandvården är sårbara. För att kunna erbjuda god service med kvälls- och helgöppet kan det vara nödvändigt med samordning, säger hon.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se