Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långt straff för gävlebo

GÄVLE
27-årige gävlebon Fredrik Johansson dömdes i går till sex års fängelse för grovt narkotikabrott.

Inför domen vid Gävle tingsrätt fanns spridda farhågor om att bevisningen, där inga avgörande beslag av droger ingick, skulle underkännas och Johansson frias från de grövsta misstankarna.
Farhågor som kom på skam när Gävle tingsrätt levererade en av sina strängare domar på mycket länge.
- Vi tycker att alla indicier, som var för sig var för svaga, bildar en så stark indiciekedja att det räcker för en fällande dom, säger målets domare Hilding Fröberg.
Två 21-åriga män, Peter Ström och Jacob Jacobsson, som bor i Göteborg dömdes samtidigt till vardera fem års fängelse för grovt narkotikabrott.

Äkta ecstasy?
Den springande punkten i målet gällde cirka 670 ecstasytabletter. Några sådana togs aldrig i beslag av polisen vilket ledde till flera komplikationer för åklagarsidan.
Var det riktig ecstasy eller så kallad ört-ecstasy?
I flera polisförhör erkände de tre männen att det var riktig ecstasy. Men när två andra gävlebor i ett annat mål undgick att dömas för att ha haft tabletter från det aktuella partiet, eftersom det inte var säkert att det handlade om riktig ecstasy, drog trion tillbaka sina erkännanden.
Hilding Fröberg och hans nämndemän kom fram till följande om tabletterna:
Fredrik Johansson betalade Peter Ström 24 000 kronor för 670 tabletter som göteborgarna Ström och Jacobsson transporterade till Gävle i augusti i fjol. Här spreds tabletterna ut till olika personer i bruna kuvert.
I en mortel i Jacobsson bostad i Göteborg hittades rester av MDMA, den kemiskt verksamma substansen i ecstasy.

Logga med hjärta
Tabletterna hade en logga bestående av ett vitt hjärta. Samtliga tabletter med den loggan som tagits i beslag i Europa var riktig ecstasy.
Trion sa sig veta att de haft riktiga ecstasytabletter fram till att de två andra gävleborna friades i slutet av mars. Tingsrätten håller männens egna erkännande mot dem fast de ändrat sig.
Peter Ström, från Göteborg, har inte lyckades övertyga Hilding Fröberg och domstolen om att det överhuvudtaget existerar "ört-ecstasy".
Därför har männen i trion gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott, slår tingsrätten fast.

Hade annat knark
Dessutom döms Fredrik Johansson för innehav av 17 gram kokain och 50 gram amfetamin som han tänkt sälja vidare i Gävle. Männen från Göteborg döms för att ha hanterat samma droger i liknande mängder.
Fredrik Johansson lärde känna Peter Ström via Internet. Till att börja med var avsikten att köpa Viagra, men snart chattade de båda om olika knarkköp.
I slutet av februari slog polisen till mot Johansson, Ström och Jacobsson. En husrannsakan i Göteborg avslöjade utrustning för att tillverka narkotika, redan färdigt knark och dopningsmedel.
Fredrik Johanssons försvarsadvokat Lars Ståhlberg talade kort efter domen med sin klient.

Ska överklaga
- Han tog den med fattning. Vi kommer att överklaga, sa advokaten.
Enligt Lars Ståhlberg kommer man inför nästa rättegång, i hovrätten, att leta efter sakkunniga som kan vittna om att det finns gott om falska ecstasypreparat, och hävda att partiet med 760 tabletter i själva verket var "ört-ecstasy".

MATS HEDSTRÖM