Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långtråkig pingpongmatch

Alliansen lyckas allt bättre i väljarnas ögon. Snart är det blå laget ikapp det rödgröna, åtminstone i opinionsmätningarna. I SCB:s stora halvårsmätning med omkring 6500 intervjuer får allianspartierna sammanlagt 45,3 procent av väljarnas stöd, mot 48,3 procent för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Men det är inte så att samtliga borgerliga partier tjänar på medvinden. Nej, den stora vinnaren är M, som går upp med kraftiga 5,1 procentenheter från 24,8 till 29,9 procent. Förlorarna är S, som minskar med 5,7 procentenheter från 42,3 till 36,6 procent.

Uppenbarligen väcker inte Socialdemokraternas upprepade varningar om att regeringen inte gör tillräckligt för att mota krisen i grind särskilt mycket förtroende i väljarkåren. Men än så länge tycks S-strategerna hålla fast vid sin utarbetade taktik att demonisera regeringen och undergräva Reinfeldts statsmannaroll.

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen gick den stora duellen mellan Reinfeldt och Sahlin enligt välkända mönster.

Regeringen tar ansvar för Sveriges ekonomi, hävdade Reinfeldt: ”Nu handlar det om att återföra till balans. Det handlar om att inte skicka notan på framtiden.” Nej, svarade Sahlin, regeringen prioriterar skattesänkningar framför välfärden.

Varken Sahlin eller Reinfeldt lyckades avhandla de stora framtidsfrågorna – de såg inte ens ut att försöka – istället skyfflades ordet ”ansvar” fram och tillbaka.

Medan de två jättarna behandlade partiledardebatten som en intern pingpongmatch gjorde de mindre partierna sitt bästa för att hävda sina profilfrågor.

Maud Olofsson hyllade de egna satsningarna på miljö och vindkraft. Göran Hägglund försvarade vårdvalssystemet. Lars Ohly valde den tröttsamt ironiska stilen – han inledde varje replik med att gratulera allianspartierna för att de lyckats förstöra något: vården, skolan, ekonomin.

Om det fanns ett bärande tema i debatten så var det ungdomarna.

Det är uppenbart att Piratpartiets framgångar bland de unga i EU-valet har skakat om riksdagspartierna. Men ingen vågade komma med konkreta löften när det gäller internetpolitiken, istället valde både Reinfeldt och Eriksson att lova att lyssna mer på ungdomarna. Olofsson gick längst när hon förklarade att Piratpartiet platsar i den liberala gruppen i EU-parlamentet. Men för att få ungdomarna att lyssna krävs mycket mer än vaga löften.

Förhoppningsvis sparar partierna sina idéer och visioner till politikerveckan i Visby i månadsskiftet och den kommande valrörelsen. Fortsätter debatten i samma trötta spår blir tidsperioden fram till den 19 september 2010 ett (s)ö(m)npiller.

GD 18 JUNI 2009