Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsförsäkringar delar ut 30 miljoner

Trots lågkonjunkturen kan Länsförsäkringar Gävleborg dela ut 30 miljoner kronor till sina kunder.
– Det kan jämföras med en aktieutdelning, men eftersom vi ägs av våra kunder kallas det i stället för återbäring, säger Birger Lövgren, vd.

I fjol blev återbäringen som baserade sig på 2007 års resultat omkring 27 miljoner kronor. I år ser bolagets 70 000 kunder ut att få dela på cirka 30 miljoner kronor.

– Det har gått väldigt bra för oss. Vi har en stark kundtillströmning och en välbalanserad försäkringsaffär med ett rimligt skadeutfall, säger Birger Lövgren.

Det betyder helt enkelt att affärsidén fungerar. 70 procent av de premier som kunderna betalar räcker för att täcka bolagets utbetalningar i form av skadeersättningar.

– Om vi skulle ha väldig otur under flera år och våra kunder skulle drabbas av många eller mycket dyra skador är det inte säkert att vi skulle kunna betala ut återbäring, säger Birger Lövgren.

Privatkunder och företagskunder behandlas lika. Återbäringen blir sju procent av den inbetalda premien under år 2008.

Även om affärerna gick bra i fjol minskade värdet på företagets kapital på grund av finanskrisen. Men den största delen av tillgångarna är värdesäkrade och den negativa avkastningen påverkar inte planerna på att bygga skyskrapan Svanen på Kungsbäcksområdet.

– Enligt vår placeringspolicy ska vi placera en viss del av kapitalet i fastigheter. Hur vi har gjort tidigare har berott på modet, under en period ägde vi fastigheter utomlands och sedan i Norrland. Nu tror vi på att investera i fastigheter lokalt, säger Birger Lövgren.