Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Vargvalparna var väntade

Att sju vargar rör sig i Glamsen-reviret söder om Gävle kommer inte som någon överraskning för länsstyrelsens naturbevakare.
– Vi förväntade oss en föryngring, säger Göran Vesslén.

I lördags avbröt Kubbo jaktlag älgjakten i Furuviks jaktområde efter att Christer Malmquist sett två vuxna vargar och fem valpar springa över en skogsväg 200 meter från sitt pass.

Läs mer: Christer såg sju vargar utanför Gävle

Jaktområdet söder om Gävle är i stort sett synonymt med Glamsen-reviret som till större delen avgränsas av E4:an, havet och Dalälven.

– Vi vet att ett par vargar gick där i våras och att tiken löpte. Då utgår man ifrån att det blir valpar, men sedan dess har vi inte fått några indikationer på det, säger Göran Vesslén som är naturbevakare på natur- och viltenheten på Länsstyrelsen Gävleborg.

Unga vandringsvargar kan röra sig flera mil per dag. Men när en tik stannar till och börjar revirmarkera är det ett tecken på att hon kommer att stanna i området och invänta en lämplig partner att para sig med.

Händelseförloppet i Glamsen-reviret har följt det mönstret. Att älgbeståndet inom ett jaktområde påverkas när vargar etablerar sig råder det ingen tvekan om, menar Göran Vesslén.

– En vuxen varg äter mest älgar och rådjur och kan mycket väl döda en älg i veckan, säger han.

Trots att vargarna har sitt revir några kilometer söder om Gävle stad finns ingen anledning till oro, menar Göran Vesslén.

– En löst springande hund är alltid ett orosmoment eftersom den kan komma i kontakt med vargar och bli dödad. Men i modern tid finns inga tecken på att vargar är aggressiva mot människor. Visst ska man ha respekt för alla stora rovdjur, men om du inte har hund eller har hunden kopplad kan du utan problem promenera eller plocka svamp och bär i Glamsen-reviret. Vargarna är skygga och vill inte ha någonting med människor att göra, samma sak gäller björn, säger Göran Vesslén.

Länsstyrelsen följer utvecklingen i reviret. När snön kommer kan förhoppningsvis antalet valpar bekräftas genom spåranalys.

Läs mer:

Varg vid förskola oroar - "barnen får inte sova ute längre"

Gävlevargen har fått en partner

Läs här om länsstyrelsens inventering av vargrevir i Gästrikland