Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsens lämnar förslag mot bättre vetande

Vad försiggår på vår länsstyrelses olika avdelningar? Det verkar onekligen lite som att den högra handen inte riktigt vet vad den vänstra gör.

En avdelning, naturförvaltningsenheten, har för beslut i början av juni utformat förslag till utökade djurskyddsområden på två platser vid Gästrikekusten. Skommarrevet och Klubbstenarna. Förslaget innebär i korthet att skyddsområdet utökas så att det skall vara förbjudet att vistas närmare dessa öar än 100 meter. Motiveringen härför är bland annat att skydda och bevara en av landskapets största kolonier av gråtrut, samt den stora kolonin av silvertärna! Häpnadsväckande!

De flesta skärgårdsbor vet att en enda gråtrut gör slut på en vigg- eller prackkull på några få dagar. Vi vet också att där tärnorna häckar går man inte iland ostraffad. Hon är en av mycket få fåglar som anfaller människan! Räcker det inte med exkrementbombning hackar hon dig helt enkelt i hjässan. Det smäller ordentligt.

Mest oroande är nog ändå ett par andra avsnitt i förslaget. Citat: ”Vid den senaste beslutsrevideringen 1999 för Klubbstenarnas djurskyddsområde höll storskarven på att etablera sig som häckfågel, men av olika anledningar misslyckades den och går numera inte att återfinna här”. Vidare skriver man på ett annat ställe ”länsstyrelsen kommer att fortsätta utreda behovet av fågel- och sälskydd i länet”.

Det måste väl nästan ses som ett hån mot en annan enhet på länsstyrelsen där man under en lång följd av år energiskt arbetat med att satsa många miljoner och stora resurser på att försöka skapa ett hållbart fiske efter öring, lax och gös i närområdet.

Nog tror man väl ändå att de mycket stora problem säl och skarv orsakar för i första hand fisket är allmänt kända numera.

Om man nu genom att skylla på EU-direktiv och andra mer eller mindre löjliga bestämmelser inte kan tillåta några effektiva metoder för att minska problemen, så kan man väl åtminstone låta bli att medvetet underlätta för ännu större ökning och spridning.

Det talas på alla nivåer från EU till det nationella och regionala om att man ska verka för att vi ska äta mer närodlat och närproducerat. Sådana här verklighetsfrämmande bestämmelser försvårar ytterligare möjligheterna att bedriva något fiske i närområdet.

Hoppas att beslutsfattarna inser att i varje fall förbud mot vistelse i intilliggande vattenområden är helt onödigt och fullkomligt verkningslöst!

Filemons Förhoppningsfulla

Funderingar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare