Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länstyrelsen tar Gävle i örat

Länsstyrelsen vill straffa Gävle kommun för att en funktionshindrad man fått vänta i två års tid på en bostad.
Myndigheten vill att länsrätten kräver minst 669 000 kronor i sanktionsavgift.

Annons

I mitten av april 2007 ansökte en ung man om en bostad enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. I juni samma år beslutade kommunen att bevilja insatsen i form av en servicebostad.
Efter två år har mannen fortfarande inte fått någon lägenhet och nu har tillsynsmyndigheten länsstyrelsen fått nog.
– Det här är vårt straff när de inte verkställer besluten, säger Christina Markstedt, chef på länsstyrelsens sociala enhet.
Länsstyrelsen konstaterar att många personer med omfattande funktionshinder tillbringar en stor del av sin dag i det egna hemmet. Därför är bostaden ofta ännu viktigare för dessa än för personer utan funktionshinder.
Kommunen har dessutom ett ansvar att planera för funktionshindrade bosatta i kommunen och hålla sig uppdaterad så att behoven kan tillgodoses. Någon sådan planering kan länsstyrelsen inte se att Gävle kommun har gjort.
Mannen erbjöds visserligen en lägenhet i februari 2009 - 20 månader efter att kommunen beviljat honom en bostad. Men mannen tackade nej eftersom han hade en jobbig period och ville bo hemma.
Länsstyrelsen tycker inte att beslutet kan ses som verkställt bara för att mannen tackade nej. Han gjorde dessutom omgående en ny ansökan om att få flytta in på ett gruppboende med möjlighet till socialt umgänge.
Länsrätten ska nu ta ställning till länsstyrelsens ansökan om sanktionsavgift. Kravet är att kommunen betalar minst 669 000 kronor. Om mannen fortsätter att stå utan lägenhet ska kommunen betala ytterligare 55 750 kronor för varje månad som går innan beslutet verkställs.