Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lanthandeln i Jädraås såld

JÄDRAÅS
Den gamla brukshandeln i Jädraås är såld.
Men livsmedelsbutiken kommer knappast att återuppstå.
- Det tänker jag avråda från, säger köparen Carl-Åke Malm.

Annons
Däremot hoppas han att serveringen Kråkan ska öppna igen.
Kjellas Mack kommer att byggas ut till en servicebutik.
Det har funnits en livsmedelsaffär i Jädraås sedan 1948. Under många år var butiken en av landets mest framgångsrika men de senaste åren har man dock tampats med vikande lönsamhet. Det har dessutom varit svårt att få någon handlare att driva affären.
Den 12 december förra året lämnade styrelsen för byföreningen Jädraås framtid in en konkursansökan. Då hade föreningen själv försökt driva affären under ett par år.
Sedan dess har framtiden varit osäker och själva huset där lanthandeln legat har via konkursförvaltaren varit till salu. Men nu har Carl-Åke Malm köpt huset tillsammans med sin sambo Anna Lind.
Carl-Åke Malm ser köpet av den gamla konsumfastigheten som en ideell insats och köpesumman täcker de skatteskulder som byföreningen hade efter konkursen.
De båda köparna för nu samtal med några olika intressenter till att driva serveringen Kråkan, en populär servering som även den drivits av byföreningen. Att den hålls igång är inte bara viktigt för byn utan även för museijärnvägen Jädraås-Tallås järnväg, tror Carl-Åke Malm.
- Vi vill se till att det finns en servering åtminstone på somrarna.
Däremot kommer han inte att uppmuntra att någon öppnar en livsmedelsaffär igen.
- Det är en gammal befolkning i Jädraås och de unga handlar på annat håll, så är det bara.
Men helt utan dagligvaror ska byborna inte blir. Kjell Persson som driver Kjellas Mack planerar just nu att bygga ut sin verksamhet. Snöskoterförsäljningen- och servicen behöver större lokaler men han ska även bygga ut för att kunna ha mer livsmedel och andra dagligvaror. Redan till sommaren ska utbyggnaden vara klar.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se