Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantto satsar vidare i Gefle IF

Jonas Lantto blir Gefle IF trogen.
Men hur länge han stannar är svårt att säga.
– Det är mellan Pelle och mig. Vi får inte berätta hur långa kontrakt vi skriver, säger 23-åringen.

Jonas Lantto har precis avslutat sin fjärde allsvenska säsong i Gefle IF. I går blev det klar att han stannar i klubben.

– Jag har velat vara kvar hela tiden, men jag ville vänta tills vi säkrat det allsvenska kontraktet innan jag skrev på.

Hur långt hans eget nyskrivna kontrakt med klubben sträcker sig varken vill, kan, eller får Lantto uttala sig om eftersom föreningens policy numera är att hålla sådant internt.

Men för Sporten avslöjar han i alla fall att det inte rör sig om något långtidskontrakt.

• Det betyder att du skrivit på för ett år till då, eller?

– Inga kommentarer. Får inte säga det, förklarar han bestämt.

Han ville själv stanna, men om GIF misslyckats i kvalet mot Sundsvall och hamnat i superettan, hade han antagligen lämnat klubben. Lantto berättar att det funnits intresse från ett antal andra allsvenska klubbar, som exempelvis Trelleborgs FF, men att inget kändes särskilt aktuellt eftersom GIF blev kvar i högsta serien.

– Ska jag spela i allsvenskan kan jag lika gärna spela i Gefle. Jag trivs bra och har skaffat mig ett liv även utanför fotbollen här i stan. Att bryta upp det och börja om någon annanstans är inget jag vill.

• Vad kan locka dig härifrån då – förutom proffsspel utomlands – är det om Malmö FF hör av sig med ett bud?

– Ja, hehe! Det skulle vara något att ha chans att spela i Champions League, men samtidigt vet man inte hur mycket speltid man skulle få i en sån klubb heller.

I Gefle vet Lantto att han har en given nyckelroll och att mycket av anfallsspelet kretsar runt honom. Årets säsong var till exempel hans bästa för honom personligen med fem mål och fem målgivande passningar i serien. Dessutom spelade Lantto 38 av GIF:s 39 tävlingsmatcher under säsongen.

– Jag var avstängd mot Kalmar borta, det är enda matchen jag missade. Och jag vann också den interna poängligan vi har i laget för tredje året i rad – överlägset dessutom. När vi spelar tvåmål på träningarna så får man tre poäng om man tillhör det vinnande laget och jag vann igen. Antagligen för att jag inte varit skadad och kunnat vara med på samtliga träningar den här säsongen.

• Eller att du alltid hamnar i bästa laget?

– Hehe! Ja, kanske mutar jag Pelle för att jag ska få spela med de som här bäst.

• Mer seriöst så gick dina tränare gick ut i tidningen i går och sa att man hoppas behålla den trupp man har och inte förstärka så mycket. Vad säger du om det?

– Kan vi behålla stommen vore det naturligtvis bra – och att sedan krydda med några nya skulle inte skada.

– Det är inte så stort glapp upp till mittenlagen ändå om man tittar i tabellen. Det finns ett antal matcher i år där jag tycker att vi skulle ha vunnit, då hade vi varit längre upp.

• Att du nu är först ut och skriver på en förlängning, vad betyder det för de andra kontraktslösa spelarna som Theorin och Jawo?

– Jag hoppas det får en positiv effekt på laget, eller så blir det kanske tvärtom – att de sticker om jag stannar, hehe!