Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarbristen inget större problem i Gävle

GÄVLEBristen på förskollärare kommer inte att bli något stort problem i Gävle.

Det tror åtminstone inte Svante Bertilsson som är chef för barn- och ungdomsförvaltningen.
- Vi har tio annonser ute just nu, och har tretton till femton utbildade sökande på varje tjänst. Jag tror att Gävle kommer att klara det här, säger han.
För tillfället annonseras det efter mer än 10 000 förskollärare i Sverige. Det är en ökning med femton procent jämfört med samma period förra året.
I Gävleborg är ökningen ändå större.
Här behövs just nu 145 nya förskollärare, vilket är 20 procent mer än förra året. Av dem behövs ungefär en tredjedel i Gävle.
-Vi kommer att behöva ett trettiotal till hösten, plus ett tiotal barnskötare ungefär, säger Svante Bertilsson.
Han tror att närheten till högskolan och deras lärarutbildning gör att Gävle klarar sig bättre än många andra platser i Sverige. Studenter som gör sin praktik eller vikarierar inom barnomsorgen under sin studietid söker jobb i Gävle när de är färdigutbildade.
Dessutom tror han att satsningen på en bättre arbetsmiljö lönar sig.
- Vi har haft 17,7-18 barn per grupp. Nu går vi sakta och försiktigt ner mot 16. Det är ett av många viktiga grepp för att göra yrket attraktivare, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 27
magnus.lundquist_gd.se