Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare prisas för sin kamp mot rasism

Resor i nazismens spår, möten med överlevande från förintelsen och specialkurser i ämnet.
I över 20 år har SO-lärarna på samhällsvetenskapliga programmet i Sandviken jobbat aktivt mot främlingshat och våld.
Nu tilldelas de ett nationellt hederspris.

– En otrolig sporre i det fortsatta arbetet, säger Ulla Åström-Nordin, en av lärarna.

”Säkert har mer än 5 000 elever under årens lopp tagit del av verkligheten, inga adjektiv utan bara den nakna sanningen, som stannar i elevernas minne för livet”.

Så skriver SO-lärarna själva om de många föreläsningar som de anordnat med överlevande från förintelsen.

Ofta har det varit den nu 81-årige Ferenc Göndör som kommit till Sandviken och berättat för eleverna om när han som 16-åring sattes i koncentrationsläger i Auschwitz.

Omkring 300 elever har också deltagit i totalt tio studieresor till Berlin i diktaturens fotspår. Till hösten planeras ytterligare en resa.

Lika många elever har läst den specialkurs som lärarna utformat om andra världskriget och förintelsen.

– Denna grupp elever har mycket mer kunskaper när de diskuterar ute i samhället och möter tvivlarna och förnekarna, menar arbetslaget.

Sandvikenlärarnas engagemang har väckt nationell uppmärksamhet och nästa torsdag tilldelas de ett hederspris i utmärkelsen ”Skolornas fredspris 2009”.

Priset delas ut av Emerichfonden som bildades 1994 på initiativ av Emerich Roth.

Han kom till Sverige 1950 efter att på ett mirakulöst sätt ha överlevt nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger.

– Det är glädjande att vi uppmärksammas. Vi har jobbat med det här i så många år och har en lång erfarenhet, säger Ulla Åström-Nordin.

Varifrån kommer ert engagemang?

– Att vara lärare i samhällsvetenskap handlar mycket om att visa hur i dag hänger ihop med i går. Bakåt sett har de främlingsfientliga tendenserna alltid funnits och ibland blossar de upp mer. Se bara på vilka partier som nu kandiderar till EU-valet och riksdagen, säger Ulla Åström-Nordin.

Priset består av en tredagars konferens mot våld och för medmänsklighet på Tollare folkhögskola.