Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läraren blev sjuk - hela klassen flyttas

/
  • Klass 5A har fått flytta in i den gamla kyrkskolan medan prover tas i deras gamla lokaler.
  • Läraren Birgitta Hagström fick hosta och utslag av att vara på Gullhedskolan. Så fort hon kom därifrån försvann besvären.
  • I den här längan upplever elever och personal att luften är sämst.

Nu larmas det om dålig luft vid ytterligare en skola i Sandviken. Birgitta Hagström, lärare på Gullhedskolan i Järbo, fick så stora besvär av att vistas i lokalerna att hon blev sjukskriven.

Annons

– Jag hade ständig hosta och utslag på hela kroppen. Till slut gick det inte längre, jag var tvungen att gå hem, säger Birgitta Hagström om den dåliga inomhusmiljön.

Hon är inte den enda vid Gullhedskolan har upplevt besvär som huvudvärk, hosta och nästäppa som de kopplar till den dåliga luften. Nu har hela Birgittas klass fått flytta in i den gamla kyrkskolan i Järbo för att hon ska kunna fortsätta undervisa utan att bli sjuk.

Än så länge är det ingen som vet hur länge de kommer att bli kvar, men de räknar med att vara där minst terminen ut.

Just nu håller ventilationen på att rengöras och prover tas i Gullhedskolans lokaler. Svaren väntas komma någon gång nästa vecka. Enligt Claes Jäderberg, skyddsombud, kan det komma att behövas omfattande renovering om proverna visar på bristande luftkvalitet.

– Då kanske vi måste flytta ut alla klasser, säger han.

Den äldsta delen av Gullhedskolan byggdes 1968 och de flesta av lokalerna har inte renoverats sedan de byggdes, förutom ommålningar och golvbyte i vissa av klassrummen. De modernaste ventilationssystemen är tjugo år gamla, och har fram tills nu inte sanerats alls, enligt Claes Jäderberg.

Men Birgitta Hagström vågar inte hoppas allt för mycket på att den pågående saneringen ska förbättra luften.

– Jag är tveksam, det är jag. Men jag vill såklart komma tillbaka till Gullhedskolan.

GD har tidigare skrivit om den undermåliga luftkvalitén vid flera Sandvikenskolor.

Annons