Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarfack söker politiskt stöd

SANDVIKENSandvikens kommen följer inte avtalets intentioner. De senaste lönebudet är för lågt och känns förnedrande. Det anser de båda lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. I en skrivelse till kommunstyrelsen i Sandviken söker förbunden, under pågående löneförhandlingar, stöd hos ansvariga politiker.

Annons
- Vi måste göra något. Vi kommer inte längre i förhandlingarna. Vi har förhandlat i två månader nu, säger LR:s ordförande Kerstin Alm.
Det senaste lönebudet från arbetsgivaren kom i måndags. Kravet från förbunden är fyra procent. Kerstin Alm vill inte säga hur budet från arbetsgivaren löd.
- Men det är lägre än de bud som övriga yrkesgrupper i kommunen fått. Varför ska vi behöva betala för kommunens dåliga ekonomi? Så uppfattas det i alla fall.

Medlemmarnas stöd
Hon säger att hon har starkt stöd från medlemmarna för utspelet.
- O ja. Efter att jag meddelat medlemmarna i måndags fick jag bara inom en kvart ett 80-tal mejl om att vi måste stranda förhandlingarna, säger Kerstin Alm.
Kommunens personalchef Rolf Windemo har liten förståelse för upprördheten.
- Det är ett mycket bra bud de fått. Det finns ingen lönegrupp i kommunen som har den löneutvecklingen. Lärarnas lönespann är det största vi har i kommunen.

Kritisk till agerandet
Han är mycket kritisk till lärarförbundens agerande och till skrivelsens utformning.
- Det här ger en skev bild av arbetsgivarens inställning till de anställda. Jag vill poängtera att lärarna i Sandviken gör ett mycket bra jobb, säger han.
I skrivelsen från de båda förbunden varnar ordförandena för att kommunen ska förlora lärare till andra kommuner eftersom lönebudet till lärarna i Sandviken är lägst i länet.
- Vi har lärarlöner jämförbara med övriga riket. Vi kan konstatera att vi ligger relativt högt vad gäller ingångslöner och lägre löner. Medianlönerna är ganska lika. Sedan ligger vi något lägre när de gäller de högre lönerna, men där handlar det om skillnader i snittsummor på 200 -300 kronor. Och vi har inte haft större problem än andra kommuner att rekrytera lärare.
Rolf Windemo tillbakavisar bestämt att kommunen inte skulle följa avtalets intentioner.
- Förbunden skriver att de har som uppdrag att se till att ingångna avtals följs. Det är vårt uppdrag också. Vi vill att de visar på vilket sätt vi inte skulle följa avtalet, säger Rolf Windemo.

Felaktigheter
Han säger att skrivelsen bland annat innehåller rena felaktigheter; citat som används är inte korrekta utan konstruerade utifrån samtal vid förhandlingarna. Inte heller de avtalsbud som nämns är korrekta.
- Vi kommenterat normalt inte pågående förhandlingar offentligt, det tillhör inte kutymen, men nu bestämde vi oss för att göra ett avsteg från principen eftersom skrivelsen är offentlig. De har naturligtvis rätt att göra som de vill, men jag tycker man ska vara mer saklig och korrekt och ha respekt för motståndarens argument, säger Rolf Windemo.

SOFIA ÖHLANDER