Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarna som tröttnat på besparingar

SKUTSKÄRLärarna och förskollärarna är ordentligt irriterade.

Annons
De tänker inte stillatigande se på när kommunen skär ner inom skolan och barnomsorgen.
Det är de mest utsatta barnen som drabbas när det blir större klasser och färre speciallärare. Man skjuter problemen framför sig och kostnaderna blir ännu större i slutänden genom sociala problem, hävdar Lärarförbundets medlemmar.
För att betona allvaret i kritiken har de skrivit ihop en gemensam annons för att hitta jobb i en mer skolvänlig kommun. Den har gått ut via kommunens intranät och publiceras nu även här.

Ett försök att påverka
Annonsen är dock bara en av alla aktiviteter facket och dess medlemmar ska genomföra för att påverka politikerna så att de omfattande nedskärningarna inte blir av. De ska samla in namnunderskrifter, skriva insändare, få föräldrarna att agera, ställa nedskärningarna mot dyra investeringar på vägar och idrottshallar och uppvakta politikerna.
Slutligen ska de ha en stor uppslutning inför det avgörande fullmäktigemötet den 25 juni då budgeten för 2004 klubbas.
I går träffade GD flera arga och besvikna anställda utanför Bodaskolan i Skutskär.
Några jobbar även vid Jungfruholmens och Älvkarleö skolor. De medgav att de känner oro för sina jobb, men störst oro har de ändå för barnen - både eleverna och sina egna. Kvaliteten blir mycket sämre och hur ska man då få barnfamiljer att flytta eller stanna kvar i kommunen, frågar de sig.
Det var förra helgen som Gefle Dagblad berättade om hur den snålt tilltagna budgeten för barn- och utbildningsnämnden slår nästa år. Man har verksamhet för tolv miljoner kronor mer än vad budgeten tillåter, något som leder till uppsägningar av cirka 25 lärare, specialpedagoger, elevassistenter, förskollärare, dagbarnvårdare och skolbibliotekarier.
Älvkarleö skola föreslås läggas ned. Bodaskolan och Jungfruholmens skola slås i praktiken ihop när undervisningen i klass 1-3 centraliseras till den ena och klass 4-6 i den andra.
Flera förskolor och fritids läggs ned. Mycket av specialundervisningen till barn med särskilda behov naggas i kanten.

Större barngrupper
Barngrupperna i förskolan ökar från 13 till 18 för de minsta barnen och uppemot 22 för de större. I skolorna ökar klasserna från 24 till 30. En situation som är ohanterlig för både elever och lärare, tror Lärarförbundet.
- Det blir en högre arbetsbelastning. Vi bör vara rädda om de vi har, tycker fackordförande Lotta Eriksson.
Hon är en av de som ska ta fram uppgifter om vad kommunens olika planerade investeringar kostar. Bara att öppna gågatan längs Centralgatan i Skutskär lär gå på 15 miljoner kronor. Det kan man göra mycket för i skolan.
- Det kan knappast vara medborgarnas vilja att man gör en sån satsning om man ska prioritera, menar hon.

MATTIAS JONSSON